Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

IZRICANJE ZAŠTITNE MJERE ODUZIMANJA VLASNIŠTVA PLOVILA

Željko Dominis ; Ministarstvo financija, Carinska Uprava, Carinarnica Dubrovnik


Puni tekst: hrvatski pdf 586 Kb

str. 217-232

preuzimanja: 939

citiraj


Sažetak

U dijelu jedanaestom Pomorskog zakonika sadržane su odredbe koje se odnose na pomorske prekršaje, i u odnosu prema prethodnom Zakoniku sankcije su znatno pooštrene. Pojedini prekršaji kategorizirani su prema težini povrede zaštićenog dobra i visini kazne, a za neka prekršajna djela Pomorski zakonik, uz novčanu kaznu, određuje i izricanje zaštitne mjere oduzimanje plovila. Tako je za svako neovlašteno iznajmljivanje plovila, to jest za obavljanje tzv. crnog chartera, predviđena novčana kazna i mjera oduzimanja plovila.
Pojedine odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, donesene u postupku povodom ustavnih tužba radi zaštite ustavno zajamčenog prava vlasništva, otvorile su više veoma zanimljivih pitanja, i to ne samo s pomorskopravnoga nego i s kaznenopravnog i ustavnopravnog aspekta. U članku se kritički analiziraju pojedine zakonske odredbe i određeni podzakonski pomorski propisi, naputci i mišljenja, te i njihova (ne)usklađenost s propisima EU iz ovoga područja, s posebnim osvrtom na većinsko stajalište iz izdvojenih mišljenja ustavnih sudaca u navedenim odlukama Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Ključne riječi

prijevoz putnika (kabotaža); crni charter; pravo vlasništva; zaštitna mjera oduzimanja plovila; ustavna tužba; Ustavni sud; ustavni suci i odluke Ustavnog suda

Hrčak ID:

32216

URI

https://hrcak.srce.hr/32216

Datum izdavanja:

29.12.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.735 *