Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.27.1.4
Pokazatelji kvalitete dagnji iz uzgoja: studija na primjeru uzgajališta u Limskom zaljevu
Bojan Hamer
orcid.org/0000-0002-3142-8128
; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, Rovinj, Hrvatska
*
Kristina Grozić
orcid.org/0000-0001-6444-8355
; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, Rovinj, Hrvatska
Luca Privileggio
; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, Rovinj, Hrvatska
Ivan Balković
orcid.org/0000-0002-6626-1268
; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, Rovinj, Hrvatska
Korana Hamer
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tibor Janči
orcid.org/0000-0002-4165-8015
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Andrej Jaklin
; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, Rovinj, Hrvatska
Dijana Pavičić-Hamer
; Centar za istraživanje mora, Institut Ruđer Bošković, Rovinj, Hrvatska
Maja Maurić Maljković
orcid.org/0000-0002-0408-215X
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Indeks kondicije je važan pokazatelj fiziološkog i zdravstvenog stanja te kvalitete školjkaša. Ujednačeno uzorkovanje i adekvatna metodologija analize indeksa kondicije dagnji (Mytilus galloprovincialis) ključni su temelj za dugoročno praćenje što omogućava vrednovanje proizvoda, lokacija i proizvodnih zona te usporedbu s drugim područjima, regionalno i šire. S obzirom na rastuću potrebu isticanja i definiranja kvalitete lokalno uzgojenih dagnji, provedena je studija sezonskog praćenja indeksa kondicije (2008. – 2024.) i određivanje nutritivnog sastava (svibanj 2023.) dagnji u uzgajalištu školjkaša u Limskom zaljevu – zona Navi. U tu svrhu određena je kvaliteta dagnji pomoću indeksa kondicije računatog na temelju odnosa osušenog mesa na masu ljuštura (CI), udjela mokrog (MYw), prokuhanog mesa (MYc) i ljuštura (SI) u ukupnoj masi dagnje, kao i osnovni kemijski sastav mesa dagnje (bjelančevine, masti, ugljikohidrati, pepeo i voda). Prilikom uzorkovanja dagnji izmjereni su osnovni hidrografski parametri (temperatura i salinitet) mora na uzgojnom području. Utvrđeno je sezonsko kolebanje indeksa kondicije (CI) 8,60 % – 18,28 %, udjela svježeg mokrog mesa (MYw) 16,54 % – 29,30 %, prokuhanog mesa (MYc) 14,92 % – 23,32 % i udjela ljušture (SI) 30,17 % – 39,69 % uz prosječne godišnje vrijednosti (CI 10,96 ± 1,91; MYw 23,82 ± 2,91; MYc 19,06 ± 2,33 i SI 37,03 ± 2,87). Analiza svježeg mesa dagnji pokazala je sljedeći nutritivni sastav: 9,37 ± 0,45 % bjelančevina, 2,54 ± 0,43 % ugljikohidrata, 1,04 ±. 0,22 % masti, 2,58 ± 0,13 % pepela i 83,05 ± 1,52 % vode. Godišnje srednje vrijednosti računatih indeksa te analiziranih nutritivnih komponenti ukazuju na zadovoljavajuću kvalitetu "Limske dagnje" koja je usporediva i slična vrijednostima dagnji uzgojenih na drugim uzgojnim područjima Jadranskog i Sredozemnog mora.
Ključne riječi
Mytilus galloprovincialis; akvakultura; uzgoj školjkaša; kvaliteta dagnji; indeks kondicije; nutritivni sastav; Limski zaljev; "Limska dagnja"
Hrčak ID:
329616
URI
Datum izdavanja:
14.2.2025.
engleski njemački španjolski talijanski
Posjeta: 223 *