Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SENJSKI STATUT IZ GODINE 1388.

LUJO MARGETIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 9.907 Kb

str. 5-160

preuzimanja: 1.535

citiraj


Sažetak

U radu se raščlanjuje, prije svega, odnos među Krčkim knezovima, kasnije nazvanim Frankapanima (Frankopanima), jedne od najvažnijih porodica u hrvatskoj povijesti s jedne i grada Senja s druge strane. Senj je u vlast Frankapana došao sredinom 13. stoljeća. Ubrzo je položaj Frankapana u Senju toliko ojačao, da su uskoro zadobili punu feudalnu vlast, koju su ostvarivali preko svoga predstavnika u gradu, zvanog podknežin (vicecomes).
Poseban položaj u Senju uspjeli su ostvariti plemići tako da je Senjski statut iz 1388. godine potvrdio njihov privilegirani položaj.
Pravni sustav grada Senja prema Senjskom statutu omogućuje uvid u mnoge pravne ustanove sjevernohrvatskih obalnih gradova pa je on i stoga vrlo značajno vrelo koje korisno popunjava naše spoznaje o našoj pravnoj prošlosti. Tako su dragocjeni podaci o kaznenom pravu, a iz stvarnog i obveznog prava pravne ustanove dosjelosti i pravo otkupa.
Rad sadrži latinski izvornik Senjskoga statuta i njegov prijevod na hrvatski te s tim povezane raščlambe autora knjige.
Posebno je dragocjen hrvatski tekst Senjskoga statuta prema prijepisu iz 1701. godine. Vjerojatno je taj hrvatski tekst bio pripremljen za praktičnu uporabu na sudu kao i u drugim prigodama. Taj je hrvatski tekst bio korišten u praksi sve do 18. stoljeća, a njegova je korist za upoznavanje naše pravne povijesti neprocjenjiva.

Ključne riječi

Senj; statut; godina 1388

Hrčak ID:

42878

URI

https://hrcak.srce.hr/42878

Datum izdavanja:

20.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 4.032 *