hrcak mascot   Srce   HID

Kratko priopćenje

Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi

Antonija Perl Pirički ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Katica Boban ; Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Uprava za sanitarnu inspekciju, Odsjek Virovitičko-podravska županija, Slatina, Hrvatska
Ljiljana Primorac ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Ines Banjari ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (87 KB) str. 36-39 preuzimanja: 709* citiraj
APA 6th Edition
Perl Pirički, A., Boban, K., Primorac, Lj. i Banjari, I. (2009). Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi. Croatian journal of food science and technology, 1 (1), 36-39. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/53242
MLA 8th Edition
Perl Pirički, Antonija, et al. "Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi." Croatian journal of food science and technology, vol. 1, br. 1, 2009, str. 36-39. https://hrcak.srce.hr/53242. Citirano 20.09.2019.
Chicago 17th Edition
Perl Pirički, Antonija, Katica Boban, Ljiljana Primorac i Ines Banjari. "Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi." Croatian journal of food science and technology 1, br. 1 (2009): 36-39. https://hrcak.srce.hr/53242
Harvard
Perl Pirički, A., et al. (2009). 'Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi', Croatian journal of food science and technology, 1(1), str. 36-39. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/53242 (Datum pristupa: 20.09.2019.)
Vancouver
Perl Pirički A, Boban K, Primorac Lj, Banjari I. Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi. Croatian journal of food science and technology [Internet]. 2009 [pristupljeno 20.09.2019.];1(1):36-39. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/53242
IEEE
A. Perl Pirički, K. Boban, Lj. Primorac i I. Banjari, "Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi", Croatian journal of food science and technology, vol.1, br. 1, str. 36-39, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/53242. [Citirano: 20.09.2019.]

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati prihvatljivost jela od batata (njoke i kolač) u djece predškolske dobi s područja Virovitičko-podravske županije. Batat je povrće relativno novo na našem tržištu i zasada nema veće značenje u prehrani našeg stanovništva. U istraživanju je sudjelovalo 158 djece (75 djevojčica i 83 dječaka) u dobi 2 do 6 godina. Prihvatljivost ponuđenih jela ispitana je pomoću hedonističke skale s likovima sa 7 stupnjeva (od 1 – naročito visoko nepoželjan do 7 – naročito visoko poželjan). Rezultati su pokazali da djeca ove dobi teško prihvaćaju nova jela specifičnog okusa. Tako je kolač prihvatilo svega 25% djece, za razliku od njoka, gdje je čak 75% djece imalo je pozitivan stav prema ovom jelu. Kolač od batata ima specifičan okus, posve nov za djecu, pa su ga ocijenili kao neznatno nepoželjan (3,0 ± 1,9), dok su njoke vrlo slične uobičajenim njokima od krumpira i ocijenjene su znatno bolje i to kao umjereno poželjne (5,5 ± 2,1). Iz dobivenih rezultata proizlazi da, ukoliko se želi uvesti ovo povrće u svakodnevnu prehranu male djece, treba voditi računa da se pripremi na način da ponuđeno jelo ne bude drugačije po okusu i izgledu od jela koje djeca ove dobi konzumiraju.

Ključne riječi
batat; djeca predškolske dobi; prihvatljivost hrane

Hrčak ID: 53242

URI
https://hrcak.srce.hr/53242

[engleski]

Posjeta: 1.251 *