Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

USPOREDBA HRANIDBENE VRIJEDNOSTI GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) SA SOJOM (GLYCINE MAX L.) I NJEGOVO KORIŠTENJE U HRANIDBI ŽIVOTINJA

Pavel Suchý ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Nora Mas ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Eva Straková ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vlasta Šerman ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Radovan Jůzl ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vladimir Večerek ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Ivan Herzig ; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika


Puni tekst: hrvatski pdf 102 Kb

str. 103-112

preuzimanja: 284

citiraj


Sažetak

U radu se na temelju vlastitih istraživanja procjenjuje hranidbena
vrijednost jedanaest sorti graška (Pisum sativum L.); Zekon, Herold,
Sponsor, Hardy, Terno, Baryton, Tudor, Concorde, Proplet, Slovan i Sully. Dobiveni rezultati uspoređuju se s hranidbenom vrijednošću osam sorti soje; Rita, Tundra, Moravia, Quito, Eirin, Korada, Bohemia i Vision. Kako se u istraživanju procjenjuju bjelančevinasta krmiva u svim navedenim sortama određena je količina sirove bjelančevine a njena kakvoća ocijenjena je prema sastavu esencijalnih aminokiselina. Na temelju dobivenih rezultata izvršena je procjena međusortne varijabilnosti i dat prijedlog za najpogodnije sorte graška s aspekta hranidbe životinja.

Ključne riječi

grašak; soja; bjelančevine; aminokiseline

Hrčak ID:

57016

URI

https://hrcak.srce.hr/57016

Datum izdavanja:

12.7.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 857 *