hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Crna slavonska svinja

Danijel Karolyi   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0409-9071 ; Zavod za opće stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Krešimir Salajpal ; Zavod za opće stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Hrvatska
Zoran Luković ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Puni tekst: hrvatski, pdf (332 KB) str. 222-230 preuzimanja: 3.891* citiraj
APA 6th Edition
Karolyi, D., Salajpal, K. i Luković, Z. (2010). Crna slavonska svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII (4), 222-230. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/62002
MLA 8th Edition
Karolyi, Danijel, et al. "Crna slavonska svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XII, br. 4, 2010, str. 222-230. https://hrcak.srce.hr/62002. Citirano 24.08.2019.
Chicago 17th Edition
Karolyi, Danijel, Krešimir Salajpal i Zoran Luković. "Crna slavonska svinja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XII, br. 4 (2010): 222-230. https://hrcak.srce.hr/62002
Harvard
Karolyi, D., Salajpal, K., i Luković, Z. (2010). 'Crna slavonska svinja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XII(4), str. 222-230. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/62002 (Datum pristupa: 24.08.2019.)
Vancouver
Karolyi D, Salajpal K, Luković Z. Crna slavonska svinja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2010 [pristupljeno 24.08.2019.];XII(4):222-230. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62002
IEEE
D. Karolyi, K. Salajpal i Z. Luković, "Crna slavonska svinja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XII, br. 4, str. 222-230, 2010. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/62002. [Citirano: 24.08.2019.]

Sažetak
Crna slavonska svinja je autohtona hrvatska pasmina čiji nastanak datira iz druge polovine 19 stoljeća. Stvorio ju je grof Pfeier
križanjima krmača Crne Mangalice s Berkšir nerastima, a križanci su povremeno popravljani križanjem s Poland China nerastima.
Do 1950-tih Crna slavonska svinja bila je najraširenija pasmina u Slavoniji i uvelike se koristila za proizvodnju masti i tradicionalnih
mesnih proizvoda. Uvođenjem modernih pasmina i križanaca, broj Crnih slavonskih svinja drastično se smanjio te je tijekom 1990-tih
opstanak pasmine postao ugrožen. Kao rezultat poduzetih mjera zaštite i državnih poticaja efektivna populacija dosta se povećala
posljednjih godina te je u 2008. godini brojala 78 nerasta i 669 krmača. Pasmina je dobro prilagođena za držanje na otvorenom i tra-
dicionalni sustav uzgoja koji uključuje iskorištavanje pašnjaka i šumskih ispaša uz prihranu malim količinama žitarica. Veličina legala
je mala, u prosjeku 7 do 8 prasadi. Tovne sposobnosti također su skromne uz niske dnevne priraste i visok udio masti u trupu. Među-
tim, pasmina se odlikuje dobrom kakvoćom mesa uz posebice visok udio intramuskularne masnoće (6-7%) i visoku vrijednost mesnih
prerađevina. Povećanje proizvodnje i razvoj tržišta tradicionalnih mesnih proizvoda, kao što je Slavonski kulen, može u budućnosti
predstavljati najbolji put za dugoročno očuvanje Crne slavonske pasmine kao sastavnog dijela biološke raznolikosti.

Ključne riječi
svinje; pasmine; Crna slavonska svinja

Hrčak ID: 62002

URI
https://hrcak.srce.hr/62002

[engleski]

Posjeta: 4.981 *