Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.15291/geoadria.193

Stanje i tendencije razvoja turističke ponude Općine Kupres (BiH)

Ante Šiljeg orcid id orcid.org/0000-0001-6332-174X ; Odjel za geografiju, Sveučilište u Zadru
Silvija Šiljeg ; Odjel za geografiju, Sveučilište u Zadru
Željka Šiljković ; Odjel za geografiju, Sveučilište u Zadru


Puni tekst: hrvatski pdf 5.357 Kb

str. 305-325

preuzimanja: 1.546

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 5.357 Kb

str. 305-325

preuzimanja: 783

citiraj


Sažetak

Informacije o turizmu temeljni su pokazatelj stanja na turističkom tržištu. O njima ovisi u kojem će se smjeru razvijati određeno turističko odredište, kako će biti razmješteni turistički resursi te ima li mogućnosti uvođenja promjena u turističku ponudu. Jaka konkurencija i sve zahtjevniji posjetitelji tjeraju odgovorne subjekte na stalno planiranje i koordinaciju. Pod turističkim planiranjem misli se na integralno i strateško planiranje koje obuhvaća analizu odredišta, definiranje ciljeva, donošenje strategije i programa, planiranje namjene prostora, organizaciju tržišta, definiranje željenih gospodarskih učinaka turizma te suradnju svih nositelja turističke ponude. Uspješnost takvog planiranja očituje se turističkim indikatorima koji služe kao okvir za procjenu postojećeg stanja i formiranje upravljačkih smjernica. Jedan od najrelevantnijih pokazatelja stanja je mišljenje turista koji ocjenjuju prednosti i nedostatke turističke ponude kraja u koji dolaze te domicilnog stanovništva koje sudjeluje u stvaranju ponude.
Rezultati ovog rada temelje se na provedenoj anketi čiji su ispitanici bili posjetitelji športsko-rekreacijskih centara "Čajuša" i "Stožer" te stanovnici općine Kupres. Utvrđena su strukturalna obilježja ispitanika i vrijednosti aktualnih stavova o turističkoj ponudi. Uočene razlike u odgovorima hrvatskih i domaćih posjetitelja, upućuju na tradiciju posjećivanja sličnih europskih destinacija. Povećanje broja turista od 50% ostvareno je zadnjih godina zahvaljujući umjetnom zasnježavanju skijaških terena, ali i boljoj turističkoj ponudi (škole skijanja, ski-liftovi, ski-vrtić, tereni za sanjkanje, snowboardi, tradicionalna hrana itd.). Iako predratni kapaciteti još uvijek čekaju obnovu, inozemne investicije naglo restrukturiraju turističku ponudu te pozitivno utječu na gospodarstvo.
Primjena GIS tehnologije omogućila je jednostavnu analizu i pospremanje podataka na osnovi kojih je izrađen kartografski prikaz. Time je osigurana preciznost u predstavljanju podataka, a svakom privlačnom turističkom čimbeniku pridodani su atributni podatci u bazi podataka. Takvo planiranje jamči odgovornije i učinkovitije upravljanje resursima turističkog odredišta i ključno je za ukupan gospodarski razvoj kraja.

Ključne riječi

općina Kupres, turizam, indikatori stanja u turizmu, turistička ponuda i turistička potražnja, GIS

Hrčak ID:

62406

URI

https://hrcak.srce.hr/62406

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.546 *