Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Istok i Zapad ljudskoga mozga

Livia Pavletić ; Centar za filozofiju medija, Zagreb, Hrvatska
Sead Alić ; Centar za filozofiju medija, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 348 Kb

str. 353-364

preuzimanja: 1.499

citiraj


Sažetak

Ljudski se mozak polako otvara znanstvenoj spoznaji. Novi uvidi u način rada ovog vrhunski sofisticiranog ljudskog/digitalnog »stroja« bacaju povratno svjetlo na načine »aktiviranja « ljudske osjetilnosti, načine doživljavanja i spoznavanja svijeta.
Cilj je ovog rada istražiti moguću povezanost tehničkih naprava kao ljudskih ekstenzija i procesa u mozgu koji povratno određuju načine percepcije svijeta. Istovremeno riječ je o promišljanju zanimljive i u znanosti prisutne teze o podijeljenosti hemisfera ljudskoga mozga kao oblika podijeljenosti temeljnih ljudskih sposobnosti.
U tom kontekstu želimo propitati bioetičku dimenziju McLuhanovog razmišljanja o paraleli podijeljenosti hemisfera ljudskoga mozga i hemisfera civilizacija nastanjenih na istočnoj odnosno zapadnoj strani zemaljske kugle.
Područja istraživanja su dakle sljedeća: tehnologije kao ekstenzije i ljudski mozak; lijeva i desna hemisfera mozga; tehnologije, kultura, mozak; ekstenzije jezika i pisma u predjezičkom i predpismenom; »digitalno« ustrojstvo mozga; mozak kao krajnji korektiv tehnocivilizacijskih zabluda.
Postoje poveznice između neurolingvističkih, teoloških, filozofijskih i biologijskih stavova o mozgu. Tragajući za svojim odgovorima o izvorima jezika, o determiniranosti ljudskoga mišljenja, o odnosu potencijalnoga i realiziranoga, o sukobima u čovjeku između utilitarnog i empatije… u konačnici promišljanje želi odgovoriti na pitanje regulativnog karaktera ljudskog mozga u uspostavljanju balansa moći kako pojedinih ljudi tako i civilizacija.

Ključne riječi

ljudski mozak; ljudske ekstenzije; kultura; moć; Marshall McLuhan

Hrčak ID:

72764

URI

https://hrcak.srce.hr/72764

Datum izdavanja:

8.9.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.547 *