hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa

Damir Alagić ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M. Demerca 1, Križevci
Miomir Stojnović ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, M. Demerca 1, Križevci
Nevijo Zdolec ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Ivana Filipović ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane
Anamaria Ekert Kabalin ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za stočarstvo
Glorija Ćorić-Alagić ; Obrtnička škola Koprivnica, Trg Slobode 7, Koprivnica
Natalija Vragović ; EC Inspekt, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (178 KB) str. 418-422 preuzimanja: 741* citiraj
APA 6th Edition
Alagić, D., Stojnović, M., Zdolec, N., Njari, B., Filipović, I., Kozačinski, L., ... Vragović, N. (2011). Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (6), 418-422. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/80796
MLA 8th Edition
Alagić, Damir, et al. "Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 6, 2011, str. 418-422. https://hrcak.srce.hr/80796. Citirano 05.12.2021.
Chicago 17th Edition
Alagić, Damir, Miomir Stojnović, Nevijo Zdolec, Bela Njari, Ivana Filipović, Lidija Kozačinski, Anamaria Ekert Kabalin, Glorija Ćorić-Alagić i Natalija Vragović. "Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 6 (2011): 418-422. https://hrcak.srce.hr/80796
Harvard
Alagić, D., et al. (2011). 'Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(6), str. 418-422. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/80796 (Datum pristupa: 05.12.2021.)
Vancouver
Alagić D, Stojnović M, Zdolec N, Njari B, Filipović I, Kozačinski L i sur. Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 05.12.2021.];XIII(6):418-422. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80796
IEEE
D. Alagić, et al., "Mikrobiološka karakterizacija trajnih kobasica od konjskog mesa", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 6, str. 418-422, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80796. [Citirano: 05.12.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (165 KB) str. 450-455 preuzimanja: 516* citiraj
APA 6th Edition
Alagić, D., Stojnović, M., Zdolec, N., Njari, B., Filipović, I., Kozačinski, L., ... Vragović, N. (2011). Microbial characterization of horse meat dry sausage. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII (6), 450-455. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/80796
MLA 8th Edition
Alagić, Damir, et al. "Microbial characterization of horse meat dry sausage." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIII, br. 6, 2011, str. 450-455. https://hrcak.srce.hr/80796. Citirano 05.12.2021.
Chicago 17th Edition
Alagić, Damir, Miomir Stojnović, Nevijo Zdolec, Bela Njari, Ivana Filipović, Lidija Kozačinski, Anamaria Ekert Kabalin, Glorija Ćorić-Alagić i Natalija Vragović. "Microbial characterization of horse meat dry sausage." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIII, br. 6 (2011): 450-455. https://hrcak.srce.hr/80796
Harvard
Alagić, D., et al. (2011). 'Microbial characterization of horse meat dry sausage', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIII(6), str. 450-455. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/80796 (Datum pristupa: 05.12.2021.)
Vancouver
Alagić D, Stojnović M, Zdolec N, Njari B, Filipović I, Kozačinski L i sur. Microbial characterization of horse meat dry sausage. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2011 [pristupljeno 05.12.2021.];XIII(6):450-455. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80796
IEEE
D. Alagić, et al., "Microbial characterization of horse meat dry sausage", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIII, br. 6, str. 450-455, 2011. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/80796. [Citirano: 05.12.2021.]

Sažetak
Sažetak Cilj ovog rada bio je istražiti mikrobiološke promjene u trajnim kobasicama od konjskog mesa prema fazama zrenja i sezoni proizvodnje, determinirati bakterije mliječne kiseline i ispitati njihov inhibicijski potencijal prema bakteriji Listeria monocytogenes. Sezona proizvodnje značajno je utjecala na ukupni broj bakterija, broj bakterija mliječne kiseline, koagulaza negativnih koka, enterokoka i kvasaca u gotovom proizvodu (p<0,05). Bakterije mliječne kiseline bile su najbrojnija mikrobna populacija u nadjevu, uz značajan broj kvasaca i koagulaza negativnih koka. Najčešće izolirana vrsta bakterija mliječne kiseline bila je Lactobacillus plantarum (56 %), a potom Weisella confusa (26 %), Lactobacillus fermentum (6 %), Lactobacillus pentosus (6 %), Lactococcus lactis subsp. lactis (2 %), Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii (2 %) i Weisella viridescens (2 %). Najsnažnije inhibicijsko djelovanje prema L. monocytogenes in vitro pokazali su izolati laktobacila. Dobiveni rezultati mogu poslužiti boljem razumijevanju specifičnosti fermentacije kobasica od konjskog mesa u odnosu na druge vrste mesa te poslužiti u postupku standardizacije proizvodnje.

Ključne riječi
konji; trajne kobasice; bakterije mliječne kiseline; inhibicija

Hrčak ID: 80796

URI
https://hrcak.srce.hr/80796

[engleski]

Posjeta: 1.683 *