Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

"EZOPUŠEVE BASNE POHRVAČENE PO IGNACU KRISTIJANOVIČ" U REDAKCIJI JOŽE SKOKA

Ivan Zvonar ; Varaždin


Puni tekst: hrvatski pdf 378 Kb

str. 25-40

preuzimanja: 1.725

citiraj


Sažetak

Pred čitateljima je prvo kritičko izdanje Ezopuševih basni pohrvačenih Ignca Kristijanovića, objavljeno na početku prošle (2011.) godine u Nakladničkoj kući „Tonimir“ iz Varaždinskih Toplica, uz materijalnu pomoć Ogranka Matice hrvatske iz Varaždina.
Radi se o pretisku djela iz 1843. koji je svom priređivaču Joži Skoku dao priliku da opširnije progovori o dva u široj javnosti već gotovo zaboravljena imena, o legendarnom grčkom basnopiscu Ezopu i njegovu kajkavskom prevoditelju Ignacu Kristijanoviću.
Svezak obuhvaća devedeset basni iz prve naklade i trideset i sedam tekstova koje je Kristijanović objavljivao u svom kalendaru Danica zegrebečka od 1842. do 1850. godine.
Lakše čitanje starog teksta omogućuju paralelne transliteracije, a razumijevanje sadržaja opširan kajkavski rječnik.
Slijede dva iznimno poticajna priređivačeva eseja.
Prvi (Ezop i njegove basne u svjetskoj i hrvatskoj književnosti) najprije govori o Ezopovoj građanskoj osobnosti, a zatim o recepciji ezopovske basne u europskim i u hrvatskoj književnosti.
Skok poimence navodi tri najznačajnija europska basnopisca: La Fontainea, Lessinga i Krylova i tri najveća kajkavska pripovjedača 17. i 18. stoljeća: Habdelića, Zagrepca i Gašparotija kao nastavljače ezopovske tradicije.
Drugi je esej (Ignac Kristijanović i njegove Ezopuševe basne) posvećen osobi najplodnijeg prevoditelja Ezopovih basni u nas i najupornijeg borca za kajkavsko narječje kao književni jezik.
Svaka je basna popraćena odgovarajućom ilustracijom uzetom iz nekog od brojnih europskih izdanja Ezopovih basni.
Knjiga po svom sadržaju i opremi zadovoljava najstroža bibliofilska mjerila i svakako predstavlja još jedan vrijedan kamen u mozaiku starije kajkavske književnosti.

Ključne riječi

Ezopove basne,; Kristijanovićevi prijevodi; kajkavsko narječje; starija kajkavska književnost; europski i hrvatski basnopisci

Hrčak ID:

84216

URI

https://hrcak.srce.hr/84216

Datum izdavanja:

28.5.2012.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 2.822 *