Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

TRAGOM KAJKAVSKIH PRETISAKA/ OBJAVLJEN PRVI PRETISAK "NESTRANČNOG VEZDAŠNJEGA TABORA ISPISAVANJA" GREGURA KAPUCINA

Ivan Zvonar ; Varaždin


Puni tekst: hrvatski pdf 971 Kb

str. 63-76

preuzimanja: 645

citiraj


Sažetak

Zahvaljujući znanstvenim naporima Alojza Jembriha, u posljednjih je dvadeset godina objavljena čitava biblioteka pretisaka vrijednih knjiga starije kajkavske književnosti, a među njima i takve koje su dotad postojale u samo jednom primjerku.
U rujnu 2010. bilo je predstavljeno kulturnoj javnosti još jedno zanimljivo djelo, kronika Austrijsko-turskog rata (1788. – 1791.)
Radi se o pretisku Nestrančnog vezdašnjega tabora ispisavanja P. G. C. (Patera Gregura Kapucina) – građanskim imenom Juraja Maljevca.
Jembrih je tri zasebne knjižice, koje su se pojavljivale 1789., 1790. i 1791. – uvijek za prethodnu godinu, objedinio u jednom svesku s naslovom Epska trilogija ili Nestrančno vezdašnjega tabora ispisavanje za leto: 1788., 1789., 1790.
To je nepristran, u stihove pretočen prikaz, jednoga nepotrebnog rata koji je za obje strane završio bez značajnijih vojnih rezultata.
Autor je građu uzimao iz Bečkih osebujnih novina (Hofbericht).
Jembrih nstoji da tamo gdje god je to moguće u pretisku donese izvorni tekst i svoje transkripcije, što mu je posebno uspjelo u citiranoj kronici.
Nakon opširnijih podataka o piscu priređivač se osvrće i na postojeću literaturu i ukazuje na evidentne zablude o tom djelu sadržane u novijim prikazima.
Kapucinova je kronika, epsko djelo u stihovima, ali tako čvrsto utemeljeno na povijesnim činjenicama i gotovo bez fikcije da se ne može uvrstiti u lijepu književnost (beletristiku). To su prve hrvatske novine, a u stihovima su napisane stoga što su se stihovi u piščevo vrijeme više cijenili i radije čitali od proze.

Ključne riječi

nestrančno ispisavanje; vezdašnji tabor, Austrijsko-turski rat; stihovna kronika; utemeljenost na činjenicama, nedostatak fikcije; prve hrvatske novine

Hrčak ID:

85329

URI

https://hrcak.srce.hr/85329

Datum izdavanja:

28.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: njemački

Posjeta: 1.539 *