Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Bioetičko obrazovanje u srednjoj školi

Nataša Vulić ; Agencija za odgoj i obrazovanje, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 72 Kb

str. 23-28

preuzimanja: 1.247

citiraj


Sažetak

Otkako je u srednjoškolsko obrazovanje Republike Hrvatske 2002. godine uveden novi program etike, u III. godini učenja obrađuje se bioetika. Cilj bioetičke edukacije upoznavanja je učenika s bioetičkim predmetnim područjem i osposobljavanje za kreativno dijaloško sudjelovanje u artikuliranju i rješavanju moralnih dilema.
Okvir poduke utvrđen je s pet nastavnih cjelina:
– Čovjek u cjelini života
– Bioetika kao odgovor
– Ekologija i zaštita okoliša
– Bioetika i biologijske znanosti
– Medicinska bioetika,
a kompetencije učenika ostvaruju se u području univerzalnog, kao području koje obuhvaća sve ljude i području pluriperspektivnosti koja obuhvaća dijaloge svih relevantnih pristupa. Iako je bioetičko obrazovanje u gimnazijama uokvireno u jednom godištu, a u strukovnom školstvu i manje, ono je temelj za identificiranje egzistencijalnih pitanja prirode i čovjeka i ovladavanja metodama vođenja dijaloga u različitim stajalištima. Osobitost ovog programa je u mogućnosti da nastavnici i učenici kreiraju stajališta u moralnim
dilemama svijeta koji ih okružuje. To je i program koji pretpostavlja poznavanje povijesnog konteksta različitih stajališta i program prevođenja na jezik suvremenih moralnih prosudbi.
Srednjoškolska dob vrijeme je kada pitanja prirodnih prava i prava dostignutih civilizacijskim tijekovima, dolaze na propitivanje i prosudbu, te zaslužuju mjesto u odgoju i obrazovanju. Mi se nadamo da je navedeni okvir bioetičkog obrazovanja za to dostatan i da je ponuda pojmova i nastavnih sadržaja u tom okviru poticaj za postizavanje ciljnih postignuća.

Ključne riječi

Hrčak ID:

87420

URI

https://hrcak.srce.hr/87420

Datum izdavanja:

2.4.2012.

Posjeta: 1.860 *