Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta mlijeka na području Ogulina

Jasmina Lukač ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.231 Kb

str. 31-38

preuzimanja: 535

citiraj


Sažetak

Dobar i kvalitetan mliječni proizvod ovisi o vrsti i kvaliteti mlijeka koje se prerađuje. Između mnogih karakteristika, kemijska kvaliteta mlijeka predstavlja jedan od bitnih elemenata prerade. U radu su izloženi rezultati istraživanja kemijske kvalitete mlijeka na području Ogulina. Statističkom analizom prikupljenih podataka utvrđene su osnovne kemijske karakteristike mlijeka. Mlijeko proizvedeno na području Ogulina slično je mlijeku proizvedenom u istim geografsko-klimatskim uvjetima naše zemlje. U cilju bolje opskrbe kvalitetnim mliječnim proizvodom, potrebno je veću pažnju posvetiti edukaciji proizvođača mlijeka te kontroli kvalitete mlijeka.

Ključne riječi

kvaliteta mlijeka; kemijski sastav; mliječni proizvod; brdsko-planinsko područje

Hrčak ID:

96594

URI

https://hrcak.srce.hr/96594

Datum izdavanja:

1.2.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.400 *