Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Tumačenje Biblije

Richard K. Davidson ; Andrews University, Berrien Springs, Michigan SAD


Puni tekst: hrvatski pdf 375 Kb

str. 67-114

preuzimanja: 10.991

citiraj


Sažetak

Bog je otkrio sebe i svoju volju svojim prorocima u posebnim izjavama istine i svojim je Svetim Duhom nadahnuo biblijske pisce da zapišu božanska otkrivenja kao pouzdanu i autoritativnu Božju riječ. Duh također osvjetljava um onih koji nastoje razumjeti i protumačiti božanska otkrivenja.
Potreba za tumačenjem Pisma nastaje zbog ograničenosti ljudskog uma nasuprot beskonačnom Bogu koji otkriva sebe i zbog pomračenosti tog uma grijehom. Potreba za tumačenjem postoji i zato što smo od biblijskih pisaca odvojeni vremenom, udaljenošću, jezikom i kulturom.
Proučavanje osnovnih načela i postupak vjernog i pravilnog tumačenja Pisma nazivamo biblijskom hermeneutikom. Njezina je zadaća razumjeti što su pisci i božanski Autor Pisma namjeravali iznijeti i prenijeti, i primijeniti biblijsku vijest na suvremeno čovječanstvo.
Konačni je cilj tumačenja Pisma praktična primjena svakog ulomka na čovjekov osobni život. Tumač mora nastojati razumjeti kako osobno primijeniti pojedini ulomak. Sveto pismo treba čitati i prihvatiti kao da je osobno upućeno tumaču. Ono je Božja živa i aktivna riječ upućena duši.
Ovo poglavlje prvo iznosi temeljna načela i smjernice za tumačenje Biblije, nakon kojih slijedi kratka povijest biblijske hermeneutike.

Ključne riječi

Biblija; hermeneutika; tumačenje

Hrčak ID:

99734

URI

https://hrcak.srce.hr/99734

Datum izdavanja:

11.12.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 12.332 *