Pregledni rad
Što je nutrigenomika?
Martina Bašić
; Prehrabeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Dario Zrnec
; Prehrabeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ana Butorac
; Prehrabeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Irena Landeka Jurčević
; Prehrabeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Domagoj Đikić
; Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Višnja Bačun-Družina
; Prehrabeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Sažetak
Uspjehom projekta sekvencioniranja ljudskog genoma, povećalo se razumijevanje uzroka, a time i prevencije različitih bolesti u ljudi.
Spoznalo se da mijenjajući prehrambene navike možemo spriječiti pojavu nekih bolesti. Tako se na području istraživanja prehrane razvija nova disciplina, nutrigenomika. Taj novi smjer molekularne prehrane omogućuje upoznavanje pozadine interakcije hrane koju konzumiramo i našeg genetičkog profi la, a time nam daje i mogućnost razvoja novih načina liječenja i prevencije bolesti. U ovom radu opisani su osnovni ciljevi i metode nutrigenomike te njena praktična primjena u razvoju koncepta individualne prehrane
Ključne riječi
nutrigenomika; prehrana; humani genom; bolest
Hrčak ID:
70727
URI
Datum izdavanja:
30.6.2011.
Posjeta: 4.823 *