Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

MISAONE STRUKTURE I MATEMATIČKO POSTIGNUĆE DJECE S BLAŽIM INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

Aleksandra Đurić-Zdravković ; Faculty for Special Education and Rehabilitation, Belgrade
Mirjana Japundža-Milisavljević ; Faculty for Special Education and Rehabilitation, Belgrade
Dragana Maćešić-Petrović ; Faculty for Special Education and Rehabilitation, Belgrade


Puni tekst: hrvatski pdf 280 Kb

str. 142-176

preuzimanja: 626

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 280 Kb

str. 142-176

preuzimanja: 556

citiraj


Sažetak

Razvoj misaonih struktura djeteta utječe na uspješnost u savladavanju matematičkih pojmova. Pojava konkretnog logičkog mišljenja i njegovi indikatori (pojmovi konzervacije) značajni su za pozitivno školsko postignuće učenika u okviru matematičkih sadržaja. Oblikovanjem formalnih operacija, kao posljednjom najsavršenijom fazom razvoja mišljenja, omogućuju se najsloženiji vidovi konzervacije. Kombinatorika predstavlja generalizaciju operacija stečenih u stadiju konkretnih operacija i obilježje posljednje faze razvoja mišljenja.
Cilj ovog rada usmjeren je na procjenu razvoja misaonih struktura konkretnih logičkih operacija (ostvarivanjem konzervacije broja, duljine, mase i volumena) i formalnih operacija (ostvarivanjem kombinatorike), kao i njihovu povezanost s matematičkim postignućem učenika s blažim intelektualnim teškoćama starije školske dobi.
U istraživanju je sudjelovalo 120 učenika oba spola (43,3% djevojčica i 56,7% dječaka), kronološke dobi od 12 do 15 godina. Sudionici su učenici od V do VIII razreda beogradskih osnovnih škola za djecu s blažim intelektualnim teškoćama.
Za procjenu operativnosti mišljenja korišteni su standardni Piagetovi zadaci za procjenu konzervacije (broja, duljine, mase i volumena) i kombinatorike, a za procjenu usvajanja matematičkih sadržaja korišten je kriterijski test znanja, posebno konstruiran za potrebe ovog istraživanja.
Rezultatima istraživanja je utvrđena povezanost između stupnja misaone razvijenosti na svim primijenjenim zadacima i razine savladavanja gradiva matematike.
Imajući u vidu loša postignuća ispitanika našeg istraživanja u svim segmentima rada, naglašavamo značaj prezentiranja Piagetovih i matematičkih zadataka kroz igru, kao što i Piagetova teorija zastupa stav o primjeni igara kojima se potiču reverzibilnost, identitet i konzervacija te kojima se matematičko mišljenje čini gipkijim, aktivnijim, širim, dubljim i originalnijim.

Ključne riječi

djeca s blažim intelektualnim teškoćama; konzervacije; kombinatorika; matematički sadržaji

Hrčak ID:

77307

URI

https://hrcak.srce.hr/77307

Datum izdavanja:

21.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.282 *