Ostalo
Procjena dobrobiti u klaonici svinja
Tomislav Mikuš
; Sveučilište u Zagrebu, Veterianarski fakultet, Heinzelova 55, Zagreb, Hrvatska
Bela Njari
; Sveučilište u Zagrebu, Veterianarski fakultet, Heinzelova 55, Zagreb, Hrvatska
Lidija Kozačinski
; Sveučilište u Zagrebu, Veterianarski fakultet, Heinzelova 55, Zagreb, Hrvatska
Mario Bratulić
; Puris d.d., Sveti Petar u šumi, Pazin, Hrvatska
Zvonimir Kozačinski
; Veterinarska stanica Velika Gorica, Sisačka bb, Velika Gorica, Hrvatska
Sažetak
Sažetak Cilj ovog rada bio je razviti vlastiti model procjene dobrobiti u klaoničkom objektu i temeljem testiranja utvrditi daljnje korake u razvoju ovog modela. Dobrobit u objektu je procijenjena prema obrascu razvijenom na Zavodu za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, na temelju dosadašnjih znanstvenih spoznaja. Obrazac sadrži sve važnije elemente procesa klanja u kojima postoji rizik od stresa. Ovaj način procjene primijenjen je na 10 tovnih svinja, mase od 95 – 105 kg. Osobit naglasak je stavljen na stun to stick interval, i dokazano da je taj interval znatno duži zbog loše raspodjele radnika unutar klaonice, te predugačkog vremena aplikacije električne struje. Ovaj rad predstavlja važan dio u daljnjem razvoju našeg modela procjene dobrobiti.
Ključne riječi
procjena klaonice; vrijeme od omamljivanja do iskravrenja; tovne svinje
Hrčak ID:
80791
URI
Datum izdavanja:
14.10.2011.
Posjeta: 2.444 *