Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Procjena dobrobiti u klaonici svinja

Tomislav Mikuš ; Sveučilište u Zagrebu, Veterianarski fakultet, Heinzelova 55, Zagreb, Hrvatska
Bela Njari ; Sveučilište u Zagrebu, Veterianarski fakultet, Heinzelova 55, Zagreb, Hrvatska
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterianarski fakultet, Heinzelova 55, Zagreb, Hrvatska
Mario Bratulić ; Puris d.d., Sveti Petar u šumi, Pazin, Hrvatska
Zvonimir Kozačinski ; Veterinarska stanica Velika Gorica, Sisačka bb, Velika Gorica, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.016 Kb

str. 337-339

preuzimanja: 897

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.540 Kb

str. 364-367

preuzimanja: 534

citiraj


Sažetak

Sažetak Cilj ovog rada bio je razviti vlastiti model procjene dobrobiti u klaoničkom objektu i temeljem testiranja utvrditi daljnje korake u razvoju ovog modela. Dobrobit u objektu je procijenjena prema obrascu razvijenom na Zavodu za higijenu i tehnologiju animalnih namirnica, na temelju dosadašnjih znanstvenih spoznaja. Obrazac sadrži sve važnije elemente procesa klanja u kojima postoji rizik od stresa. Ovaj način procjene primijenjen je na 10 tovnih svinja, mase od 95 – 105 kg. Osobit naglasak je stavljen na stun to stick interval, i dokazano da je taj interval znatno duži zbog loše raspodjele radnika unutar klaonice, te predugačkog vremena aplikacije električne struje. Ovaj rad predstavlja važan dio u daljnjem razvoju našeg modela procjene dobrobiti.

Ključne riječi

procjena klaonice; vrijeme od omamljivanja do iskravrenja; tovne svinje

Hrčak ID:

80791

URI

https://hrcak.srce.hr/80791

Datum izdavanja:

14.10.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.444 *