Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta sira Podravca proizvedenog koncentriranim starterima

Vlasta Polović ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Ljerka Kršev


Puni tekst: hrvatski pdf 1.108 Kb

str. 269-276

preuzimanja: 485

citiraj


Sažetak

U radu je istražena mogućnost primjene koncentriranih startera u proizvodnji sira Podravca. Koncentrirani starteri korišteni su za 6 industrijskih proizvodnji sira Podravca. Primjena koncentriranih startera u proizvodnji sira Podravca uzrokovala je promjene u tehnološkom postupku. Istraživanjima je utvrđeno da je umjesto 1,5-2,0% proizvodne kulture potrebno dodati 0,2% koncentriranog startera i skratiti vrijeme obrade koaguluma za oko 20 minuta. Industrijski proizvedeni uzorci sira primjenom koncentriranih startera bolje su ocijenjeni od uzoraka sira proizvedenih primjenom proizvodne kulture.

Ključne riječi

sir Podravec; kvaliteta; koncentrirani starteri

Hrčak ID:

101386

URI

https://hrcak.srce.hr/101386

Datum izdavanja:

1.10.1988.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.209 *