Ostalo
Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame
Dragan Kovačević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 20, 31 000 Osijek
Krešimir Mastanjević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 20, 31 000 Osijek
Jadranka Frece
; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Jelka Pleadin
; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska 143, Zagreb
Puni tekst: engleski pdf 401 Kb
str. 143-147
preuzimanja: 382
citiraj
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. i Pleadin, J. (2013). Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 106-110. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918. Citirano 27.11.2024.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece i Jelka Pleadin. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). 'Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 106-110. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104918 (Datum pristupa: 27.11.2024.)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 27.11.2024.];XV(2):106-110. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece i J. Pleadin, "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 106-110, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918. [Citirano: 27.11.2024.]
Puni tekst: njemački pdf 401 Kb
str. 147-147
preuzimanja: 385
citiraj
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. i Pleadin, J. (2013). Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 106-110. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918. Citirano 27.11.2024.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece i Jelka Pleadin. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). 'Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 106-110. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104918 (Datum pristupa: 27.11.2024.)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 27.11.2024.];XV(2):106-110. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece i J. Pleadin, "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 106-110, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918. [Citirano: 27.11.2024.]
Puni tekst: talijanski pdf 401 Kb
str. 147-147
preuzimanja: 468
citiraj
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. i Pleadin, J. (2013). Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 106-110. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918. Citirano 27.11.2024.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece i Jelka Pleadin. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). 'Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 106-110. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104918 (Datum pristupa: 27.11.2024.)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 27.11.2024.];XV(2):106-110. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece i J. Pleadin, "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 106-110, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918. [Citirano: 27.11.2024.]
Puni tekst: hrvatski pdf 182 Kb
str. 106-110
preuzimanja: 958
citiraj
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. i Pleadin, J. (2013). Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 106-110. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, br. 2, 2013, str. 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918. Citirano 27.11.2024.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece i Jelka Pleadin. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, br. 2 (2013): 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). 'Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), str. 106-110. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/104918 (Datum pristupa: 27.11.2024.)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [pristupljeno 27.11.2024.];XV(2):106-110. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece i J. Pleadin, "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, br. 2, str. 106-110, 2013. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/104918. [Citirano: 27.11.2024.]
Sažetak
U ovom radu određivana su fizikalno-kemijska svojstva te boja i profil teksture sedam različitih uzoraka konjske salame proizvedenih
tradicionalnim postupkom u domaćinstvima Pakračkoga kraja. Analiza fizikalnih i kemijskih svojstava pokazala je razlike u pH vrijednosti te masenim udjelima vode, ukupnih bjelančevina i masti, soli i kolagena, dok su aw vrijednosti svih sedam uzoraka konjske
salame bile ujednačene. Također, utvrđene su statistički značajne razlike (p < 0,05) između instrumentalnih parametara boje (L*, a*
i b*) i profila teksture pojedinih uzoraka konjske salame. Navedeni rezultati posljedica su razlika u recepturi pripreme konjske salame
(masenom udjelu dodane svinjske leđne slanine) između pojedinih proizvođača, korištenja konjskog mesa različitog podrijetla i svojstava, korištenja ovitaka različitih podrijetla i promjera te različitog stupnja zrenja analiziranih uzoraka konjske salame.
Ključne riječi
konjska salama; tradicionalna tehnologija proizvodnja; fizikalno-kemijska svojstva; boja; profil teksture
Hrčak ID:
104918
URI
https://hrcak.srce.hr/104918
Datum izdavanja:
29.4.2013.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
njemački
talijanski
Posjeta: 4.344
*