Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Asimetrična redukcija jednostavnog aromatskog ketona pomoću reduktaze izolirane iz novoga soja Microbacterium sp.

Li Luo ; College of Chemical Engineering and Technology, Wuhan University of Science and Technology, Wuhan 430081, PR China
Zhong-Hua Yang ; College of Chemical Engineering and Technology, Wuhan University of Science and Technology, Wuhan 430081, PR China
Rong Zeng ; College of Chemistry and Chemical Engineering, Hubei University, Wuhan 430062, PR China
Wei Zhou ; College of Chemical Engineering and Technology, Wuhan University of Science and Technology, Wuhan 430081, PR China
Yan Zhao ; College of Chemical Engineering and Technology, Wuhan University of Science and Technology, Wuhan 430081, PR China
Geng-Hua Chen ; College of Chemical Engineering and Technology, Wuhan University of Science and Technology, Wuhan 430081, PR China
Hao Huang ; College of Chemical Engineering and Technology, Wuhan University of Science and Technology, Wuhan 430081, PR China


Puni tekst: engleski pdf 250 Kb

str. 392-402

preuzimanja: 604

citiraj


Sažetak

Iz tla je izoliran novi soj Microbacterium sp. koji se može upotrijebiti kao katalizator asimetrične redukcije jednostavnih aromatskih ketona u kiralne aromatske alkohole. Uporabom acetofenona kao supstrata za asimetričnu redukciju pri optimalnim je uvjetima postignut prinos od 82 % s više od 99 % enantiomernog suviška (R)-1-feniletanola. Reduktaza ključna za asimetričnu redukciju pročišćena je iz novoga soja Microbacterium sp. taloženjem pomoću amonijeva sulfata, te ionsko-izmjenivačkom i gel-filtracijskom kromatografijom. Pročišćena reduktaza upotrijebljena je za NADH-ovisnu redukciju aromatskog ketona. Gel-filtracijskom kromatografijom i SDS-PAGE elektroforezom utvrđeno je da je enzim homodimer s dvije podjedinice molekularne mase od 28 kDa. Svojstva enzima potvrđuju da se izolirana reduktaza može učinkovito primijeniti za katalizu asimetrične redukcije jednostavnog aromatskog ketona.

Ključne riječi

asimetrična redukcija; Microbacterium sp.; reduktaza; aromatski keton; acetofenon

Hrčak ID:

109144

URI

https://hrcak.srce.hr/109144

Datum izdavanja:

9.9.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.271 *