Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kvalitativne osobine mlijeka porijeklom iz različitih uvjeta proizvodnje

Antun Petričević ; Poljoprivredno-prehrambeno-tehnološki institut, Osijek
Reza Škarica
Božo Sabljić
Gordana Kralik


Puni tekst: hrvatski pdf 1.340 Kb

str. 201-209

preuzimanja: 609

citiraj


Sažetak

Proizvodnja mlijeka za industrijsku preradu u mljekarama većih poljoprivrednih kombinata, iz vlastitih izvora, tj. isključivo od farmske proizvodnje, ni izdaleka ne podmiruje preradbene kapacitete. Zato su mnoge mljekare, pored otkupa mlijeka s užeg ili šireg područja od individualnih proizvođača, pristupile ozbiljnijoj i širokoj organizaciji tzv. kooperacije. Iako je u većini kombinata takva kooperacija vrlo dobro organizirana, kako po genetskom potencijalu i pasminskom sastavu muzara, tako i po ostalim činiocima koji imaju utjecaja na količinu i kvalitetu mlijeka, ipak postoje određene razlike između mlijeka porijeklom iz farmske i proizvodnje iz organizirane kooperacije.

Ključne riječi

mlijeko; kvalitativne osobine

Hrčak ID:

109468

URI

https://hrcak.srce.hr/109468

Datum izdavanja:

1.9.1976.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.438 *