Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

HRVATSKO-SLOVENSKE JEZIČNE GRANICE U DIJALEKTOLOŠKIM RADOVIMA M. MAŁECKOG O ISTRI

Branimir Crljenko ; Rovinj


Puni tekst: hrvatski pdf 9.269 Kb

str. 21-47

preuzimanja: 340

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 9.269 Kb

str. 21-47

preuzimanja: 853

citiraj

Puni tekst: talijanski pdf 9.269 Kb

str. 21-47

preuzimanja: 999

citiraj


Sažetak

U svom Pregledu slavenskih govora u Istri čuveni poljski slavist Mieczysław Małecki još je 1930. g. utvrdio u kojim se mjestima na sjeveru Istre govori hrvatskim, a u kojima slovenskim jezikom.
Prema njegovoj knjizi i dijalektološkim kartama Istre u njoj, stanovnici župa Topolovac, Gradina i Pregara na Buzešćini te mjesta Skadanšćina, Obrov, Poljane, Raičice i Starod na Ćićariji su čakavci, preko trideset čakavskih naseljenih mjesta u sjevernoj Istri, koja su po njemu hrvatsko jezično, dakle, i etničko područje, danas su u sastavu slovenskog državnog lprostora.
Pojava te knjige nije imala samo prvorazredno filološko značenje.
Pred više od 70 godina pokazala je drugačiju sliku Istre od one koju je Europi i svijetu pokušala nametnuti fašistička Italija, pokazala je – slavenski karakter Istre.
U novim prilikama, danas je ta knjiga neprijeporno svjedočanstvo etnolingvističkih hrvatsko-slovenskih odnosa na prostorima najvećega hrvatskog poluotoka.
Iako su govori Buzešćine, koji čine buzetski ili gornjomiranski dijalekt, toliko izdiferencirani da se s pravom kaže da na tom prostoru »saka voas ima soj glas«, iako sadrže zamjenicu kaj, po najvećem broju zajedničkih crta, prema ukupnosti svojih značajki, oni su čakavski.
Ne može š t o učiniti istarske čakavce na jugu Istre štokavcima, niti k a j istarske čakavce njezina sjevera kajkavcima.
Teritorijalni ustupci nikada u povijesti nisu bili dobar temelj za izgradnju mira i dobrosusjedskih odnosa, poglavito kada je do njih dolazilo uklanjanjem jezičnih i drugih znanstvenih argumenata, zaobilaženjem eksperata, isključivanjem javnosti i nakon tajnih dogovora političara.

Ključne riječi

Hrčak ID:

112372

URI

https://hrcak.srce.hr/112372

Datum izdavanja:

5.7.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski talijanski

Posjeta: 2.942 *