Izvorni znanstveni članak
Određivanje termostabilnosti mlijeka metodom čašica
Ivica F. Vujičić
; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
M. Vulić
Sažetak
Direktne i indirektne metode koje su se do sada primjenjivale za ispitivanje termostabilnosti svježeg mlijeka su tehnički složene i iziskuju dosta vremena i rada. Za rutinska ispitivanja autori su konstruirali čašice zapremine 8 ccm od valjanog aluminija. U čašicu se odmjeri 2 mL mlijeka, zatim, se ova hermetički zatvori poklopcem s navojem i zagrijava u termostatu na 150 °C. Vrijeme do časa grušanja (termostabilnost) ustanovljuje se povremenim promatranjem izgleda mijleka u čašici. Autori zaključuju da je mlijeko koje ima veću termostabilnost od 7 minuta, pogodno za UHT sterilizaciju.
Ključne riječi
mlijeko; određivanje termostabilnosti
Hrčak ID:
116342
URI
Datum izdavanja:
1.7.1983.
Posjeta: 1.252 *