Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Utjecaj tjelesne mase pri klanju na neke mesne odlike romanovske janjadi u Hrvatskoj

Valentino Držaić mag. ing. agr. ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb
prof. Boro Mioč ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb
Ivan Baričević, mag. ing. agr. ; Baričević d.o.o., Haganj 167, 10342 Dubrava, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.377 Kb

str. 33-39

preuzimanja: 593

citiraj


Sažetak

Romanovska pasmina je izrazito zahvalna za kontinuiranu godišnju opskrbu tržišta janjećim mesom zbog visoke plodnosti i mogućnost pojave estrusa tijekom cijele godine. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj tjelesne mase janjadi pri klanju na klaoničke pokazatelje, razvijenost trupova, pH vrijednost i boju mesa. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 39 romanovske janjadi koja je neposredno prije klanja pojedinačno izvagana i podijeljena u dvije skupine: lagana (prosječna tjelesna masa pri klanju 23,44 kg) i teška (prosječna tjelesna masa pri klanju 29,06 kg). Teška janjad imala je značajno (P<0,01; P<0,05) veću masu trupa, udio jestivih iznutrica i kože s donjim dijelovima nogu od onih utvrđenih u lakše janjadi pri klanju. Međutim, nije utvrđen statistički značajan utjecaj tjelesne mase janjadi pri klanju na randman koji je bio gotovo identičan u obje istraživane skupine (52,4%). Klanjem teške janjadi dobiveni su statistički značajno teži i duži (P<0,001), širi (P<0,01) i dublji (P<0,05) trupovi. Statistički značajno niže pH vrijednosti MLD-a i više vrijednosti a* parametra boje u obje mišićne regije utvrđene su u trupova teške janjadi, dok se vrijednosti L* i b* parametara nisu statistički značajno razlikovale između trupova istraživanih skupina.

Ključne riječi

romanovska janjad, trupovi, randman, pH vrijednost, boja mesa

Hrčak ID:

118055

URI

https://hrcak.srce.hr/118055

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski

Posjeta: 1.223 *