Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Staphylococcus aureus u siru

Dubravka Samaržija orcid id orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sonja Damjanović
Tomislav Pogačić


Puni tekst: hrvatski pdf 267 Kb

str. 31-48

preuzimanja: 1.643

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 267 Kb

str. 31-48

preuzimanja: 1.151

citiraj


Sažetak

Rast bakterije Staphylococcus aureus u siru tijekom proizvodnje i pohrane sira može uzrokovati stvaranje enterotoksina odgovornih za nastanak bolesti ljudi. Međutim, zbog specifičnih osobina te bakterije i složenosti sira kao medija za njihov rast, u praksi je često vrlo teško procijeniti stvarnu sposobnost preživljavanja tih patogenih bakterija u različitim vrstama sira. Osim toga, podatci iz literature o učestalosti kontaminacije i stupnju enterotoksičnosti sojeva S. aureus značajno se razlikuju. Radi objektivnije procjene potencijalnog mikrobiološkog rizika za čovjeka, zbog moguće prisutnosti bakterije S. aureus u siru, ovaj pregledni članak ukratko opisuje osnovne karakteristike bakterije S. aureus i njihov utjecaj na higijensku ispravnost sira. Također, u radu su prikazani vlastiti rezultati istraživanja prisutnosti S. aureus bakterija u tradicionalnim (autohtonim) tvrdim ovčjim sirevima proizvedenim od sirovog mlijeka.

Ključne riječi

Staphylococcus aureus, enterotoksini, sir, tradicionalni ovčji sirevi

Hrčak ID:

11764

URI

https://hrcak.srce.hr/11764

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.547 *