Ostalo
Fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica
Nikola Stanišić
; Institut za stočarstvo, Autoput 16, 11080, Beograd-Zemun, Republika Srbija
Čedomir Radović
; Institut za stočarstvo, Autoput 16, 11080, Beograd-Zemun, Republika Srbija
Bsc Slaviša Stajić
; Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Dušan Živković
; Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Igor Tomašević
orcid.org/0000-0002-1611-2264
; Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Sažetak
Ovo istraživanje provedeno je kako bi se ispitala fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica. Istraživanje je provedeno na tri mišića: longissimus dorsi, gluteus medius i triceps brachii. U usporedbi s pasminom svinja švedski landras, koja je u ovom istraživanju predstavljala kontrolnu skupinu, utvrđeno je da meso mangulice sadrži znatno veći udio intramuskularne masti i tamnije je boje (niže L * vrijednosti). Gubitak mase tijekom kuhanja niži je u mišićima svinje mangulice, a u usporedbi sa svinjom landras, meso mangulice je više mekoće. Na temelju rezultata dobivenih ovim istraživanjem, može se zaključiti da je u usporedbi s komercijalnim pasminama svinja, u mesu svinje mangulice prisutno više osobina kakvoće mesa.
Ključne riječi
fizikalno-kemijska svojstva; svinjsko meso; pasmina mangulica
Hrčak ID:
138221
URI
Datum izdavanja:
15.3.2015.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 4.487 *