Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.53.02.15.3902

Pročišćavanje i karakterizacija endoinulinaze iz mutanta bakterije Xanthomonas campestris pv. phaseoli KM 24

Kameshnee Naidoo ; Faculty of Applied Sciences, Durban University of Technology, Durban, Republic of South Africa
Ajit Kumar ; Faculty of Applied Sciences, Durban University of Technology, Durban, Republic of South Africa
Vikas Sharma ; Faculty of Applied Sciences, Durban University of Technology, Durban, Republic of South Africa
Kugen Permaul ; Faculty of Applied Sciences, Durban University of Technology, Durban, Republic of South Africa
Suren Singh ; Faculty of Applied Sciences, Durban University of Technology, Durban, Republic of South Africa


Puni tekst: engleski pdf 419 Kb

str. 146-153

preuzimanja: 561

citiraj


Sažetak

Iz mutanta bakterije Xanthomonas campestris pv. phaseoli KM 24 izolirana je izvanstanična endoinulinaza, te je pročišćena gel-filtracijskom kromatografijom. Specifična aktivnost bila je 119 U/mg. Optimalna pH-vrijednost za aktivnost pročišćenog enzima bila je 6,0 a temperatura 50 °C. Enzim je bio stabilan na temperaturama manjim od 60 °C, zadržavajući 60 % aktivnosti tijekom 30 min, ali se iznad 60 °C naglo inaktivirao. Pri pH- -vrijednosti od 6 do 9 enzim je zadržao 100 % aktivnosti. Pomoću Lineweaver-Burk-ovog dijagrama utvrđeno je da je na podlozi s inulinom Km vrijednost inulinaze bila 1,15 mg/mL a vmax 0,15 μg/mL, dok je kcat vrijednost iznosila 0,145 min-1. Katalitička je aktivnost enzima bila 0,126 (mg·min)/mL. Zaključeno je da se pročišćena se inulinaza može primijeniti za proizvodnju sirupa s velikim udjelom fruktoze.

Ključne riječi

Xanthomonas campestris pv. phaseoli KM 24; inulinaza; endoinulinaze; egzoinulinaze; fruktooligosaharidi; inulin

Hrčak ID:

140220

URI

https://hrcak.srce.hr/140220

Datum izdavanja:

23.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.349 *