Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.53.02.15.3902
Pročišćavanje i karakterizacija endoinulinaze iz mutanta bakterije Xanthomonas campestris pv. phaseoli KM 24
Kameshnee Naidoo
; Faculty of Applied Sciences, Durban University of Technology, Durban, Republic of South Africa
Ajit Kumar
; Faculty of Applied Sciences, Durban University of Technology, Durban, Republic of South Africa
Vikas Sharma
; Faculty of Applied Sciences, Durban University of Technology, Durban, Republic of South Africa
Kugen Permaul
; Faculty of Applied Sciences, Durban University of Technology, Durban, Republic of South Africa
Suren Singh
; Faculty of Applied Sciences, Durban University of Technology, Durban, Republic of South Africa
Sažetak
Iz mutanta bakterije Xanthomonas campestris pv. phaseoli KM 24 izolirana je izvanstanična endoinulinaza, te je pročišćena gel-filtracijskom kromatografijom. Specifična aktivnost bila je 119 U/mg. Optimalna pH-vrijednost za aktivnost pročišćenog enzima bila je 6,0 a temperatura 50 °C. Enzim je bio stabilan na temperaturama manjim od 60 °C, zadržavajući 60 % aktivnosti tijekom 30 min, ali se iznad 60 °C naglo inaktivirao. Pri pH- -vrijednosti od 6 do 9 enzim je zadržao 100 % aktivnosti. Pomoću Lineweaver-Burk-ovog dijagrama utvrđeno je da je na podlozi s inulinom Km vrijednost inulinaze bila 1,15 mg/mL a vmax 0,15 μg/mL, dok je kcat vrijednost iznosila 0,145 min-1. Katalitička je aktivnost enzima bila 0,126 (mg·min)/mL. Zaključeno je da se pročišćena se inulinaza može primijeniti za proizvodnju sirupa s velikim udjelom fruktoze.
Ključne riječi
Xanthomonas campestris pv. phaseoli KM 24; inulinaza; endoinulinaze; egzoinulinaze; fruktooligosaharidi; inulin
Hrčak ID:
140220
URI
Datum izdavanja:
23.6.2015.
Posjeta: 1.812 *