Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kako unaprijediti lanac mesa: pregled kriterija

Ilija Djekić orcid id orcid.org/0000-0002-8132-8299 ; Odjel za upravljanje sigurnošću i kakvoćom prehrambenih proizvoda, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Beogradu, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Igor Tomašević orcid id orcid.org/0000-0002-1611-2264 ; Odjel za prehrambenu tehnologiju namirnica životinjskog podrijetla, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Beogradu, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 245 Kb

str. 353-360

preuzimanja: 771

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 200 Kb

str. 371-377

preuzimanja: 763

citiraj


Sažetak

Ovaj rad daje pregled postojećih metodologija koje se primjenjuju za procjenu lanca mesa. Ovisno o ulozi proizvođača u samom lancu,
vrsti procjene i kriterijima ocjenjivanja, autori su analizirali različite sustave i postupke usmjerene poboljšanju sigurnosti hrane i značajki
kvalitete u proizvodnji mesa.
Uloga pojedine tvrtke mesne industrije u lancu mesa utječe na provođenje očekivanih kriterija za sigurnost i/ili kvalitetu hrane. Autori su identificirali razne međunarodne norme koje se odnose na navedene zahtjeve i procijenili ih primjenom akreditiranih i neakreditiranih programa. Ovisno o vrsti audita (prve, druge i treće strane), autori su istraživali glavne sudionike i njihovu ulogu u procesu procjene. Naposljetku, autori su analizirali zakonske zahtjeve i metodologiju za procjenu pravne usklađenosti, koji se odnose na sigurnost mesnih proizvoda.

Ključne riječi

sigurnost hrane; kvaliteta; procjena; kriteriji; meso

Hrčak ID:

149289

URI

https://hrcak.srce.hr/149289

Datum izdavanja:

1.6.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.642 *