Izvorni znanstveni članak
POTICANJE RASTA BROJLERA DODAVANJEM POLIZYMA® U SMJESE ZA TOV
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet, Osijek, Republika Hrvatska
Čedo Bogdanić
; "Krka", Novo Mesto, Slovenija
Alenka Malenšek
; "Krka", Novo Mesto, Slovenija
Ivica Biuklija
; PPK "Đuro Salaj", Valpovo, Republika Hrvatska
Katica Canecki
Sažetak
Polizym® preparati pospješuju probavu i razgradnju kompleksnijih molekula hrane na jednostavnije i time utječu i na efikasniju pretvorbu hranjivih tvari u tjelesna tkiva. lstraživan je utjecaj dodavanja enzimatskih preparata pod trgovačkim naizivima Polizym®, Polizym®-G i Polizym®-BX na proizvodnju mesa tovnih pilića. Biološka učinkovitost dodanih enzima očitovana je povoljnijim tovnim i klaoničkim značajkama (živa masa, konvezija, klaonička masa) pokusnih u odnosu na kontrolnu skupinu pilića. Ekonomskom analizom potvrđena je opravdanost dodavanja Polizyma®, Polizyma®- G i Polizyma®-BX u smjese za tovne piliće.
Ključne riječi
Hrčak ID:
164907
URI
Datum izdavanja:
23.10.1994.
Posjeta: 958 *