Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Salmonella Infantis u pilećem mesu na tržištu u Hrvatskoj

Brigita Hengl orcid id orcid.org/0000-0001-8082-2087 ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, I. Gundulića 36b
Mr. sc. Jasenka Petrić, dipl.ing.preh.teh orcid id orcid.org/0000-0002-0139-780X ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, I. Gundulića 36b
Andrea Gross – Bošković preh. teh. i bioteh. ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek, I. Gundulića 36b
Ana Marija Crnić, dipl.ing.preh.teh.
Kristina Vuljanić, dipl.ing.preh.teh.
Ružica Vazdar, dipl.ing.preh.teh.


Puni tekst: hrvatski pdf 259 Kb

str. 342-347

preuzimanja: 2.165

citiraj


Sažetak


Salmonella Infantis patogena je bakterija čija je prevalencija u porastu u primarnoj proizvodnji, u mesu peradi, ali i u humanim izolatima u više europskih zemalja. Veća pojavnost ove bakterije uočena je u centralnim i istočnim zemljama članicama Europske unije (Rumunjska, Italija, Slovenija, Austrija), a prema izvještaju Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) za 2014. god., S. Infantis bila je četvrti najčešći serovar salmonele kod ljudi, dok je najčešći serovar izoliran u jatima brojlera u zemljama EU.
Prevalencija S. Infanits u jatima pilića u porastu je od 2011. godine, dok izostaju podaci o prevalenciji u mesu pilića na tržištu Hrvatske. U ovom radu prikazana je pojavnost S. Infantis u uzorcima svježeg i zamrznutog pilećeg mesa na tržištu Republike Hrvatske koji su prikupljeni tijekom 2015. godine. Uzorkovanje je provedeno u okviru nadzora od strane sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, a uzorci su na anali¬zu slani u županijske zavode za javno zdravstvo. Od ukupno 474 uzoraka pilećeg mesa obuhvaćenih nadzorom, 51 uzorak bio je pozitivan na Salmonella spp., a S. Infantis je bila najčešće izolirani serovar (88,2 %).

Ključne riječi

Salmonella Infantis; pileće meso; prevalencija

Hrčak ID:

164952

URI

https://hrcak.srce.hr/164952

Datum izdavanja:

31.8.2016.

Podaci na drugim jezicima: španjolski talijanski njemački engleski

Posjeta: 4.864 *