Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.54.04.16.4601

Optimiranje sušenja soka od višnje raspršivanjem pomoću različitih nosača pri raznim temperaturama

Ivona Elez Garofulić orcid id orcid.org/0000-0001-5817-161X ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska
Zoran Zorić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Zadar, Petra Kasandrića 6, HR- 23000 Zadar, Hrvatska
Sandra Pedisić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Zadar, Petra Kasandrića 6, HR- 23000 Zadar, Hrvatska
Verica Dragović-Uzelac ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 298 Kb

str. 441-449

preuzimanja: 621

citiraj


Sažetak

Pomoću metodologije odzivnih površina optimirano je sušenje soka višnje maraske raspršivanjem uz dodatak 20, 30 i 40 % nosača (maltodekstrina), dekstroznih ekvivalenata od 4 do 7 i od 13 do 17, i arapske gume pri temperaturama od 150, 175 and 200 °C. Povećanjem udjela nosača smanjili su se udjel vlage i higroskopnost, a povećali nasipna gustoća i topljivost prahova, te iskorištenje postupka sušenja. S povećanjem temperature sušenja smanjili su se udjel vlage i nasipna gustoća prahova. Optimalni uvjeti za proizvodnju praha soka višnje maraske bili su: temperatura od 200 °C i dodatak 27 % maltodekstrina dekstroznog ekvivalenta od 4-7.

Ključne riječi

sok od višnje; sušenje raspršivanjem; optimiranje; fizikalno-kemijska svojstva

Hrčak ID:

169988

URI

https://hrcak.srce.hr/169988

Datum izdavanja:

2.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.876 *