Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.19.4.5
Kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine
Jelka Pleadin
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Višnja Vasilj
; Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Tina Lešić
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Jadranka Frece
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Kesnija Markov
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Greta Krešić
; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sveučilište u Rijeci
Ana Vulić
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Tanja Bogdanović
; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Split
Manuela Zadravec
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Nada Vahčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Sažetak
Cilj rada bio je ispitati kemijski sastav i pojavnost mikotoksina u tradicionalnim mesnim proizvodima (TMP) podrijetlom s domaćinstava Bosne i Hercegovine. U razdoblju od 2015. do 2016., ukupno je uzorkovano 55 tradicionalnih mesnih proizvoda, od toga 25 kobasica proizvedenih od svinjskog mesa, 15 kobasica proizvedenih od mješavine svinjskog i goveđeg mesa, 7 uzoraka pancete i 8 uzoraka pršuta. Osnovni kemijski i masno-kiselinski sastav određen je primjenom ISO metoda, dok su razine aflatoksina B1 (AFB1) i okratoksina A (OTA) određene primjenom imunoenzimskih ELISA metoda. Rezultati su pokazali varijacije u vrijednostima kemijskih parametara između TMP-a, s značajno većim (p < 0,05) udjelom stearinske kiseline, te manjim udjelom linolne kiseline u kobasicama proizvedenim od mješavine svinjskog i goveđeg mesa, u odnosu na TMP proizvedene u cijelosti od svinjetine. OTA je određen u 7 uzoraka različitih vrste proizvoda s najvećom koncentracijom od 6,20 µg/kg, dok je AFB1 određen samo u jednoj kobasici od svinjskog mesa s koncentracijom neznatno većom od limita kvantifikacije metode (1,91 µg/kg). Utvrđena kontaminacija TMP-a mikotoksinima, posebno sa OTA, pokazuje da bi u cilju sprječavanja kontaminacije meso i mesni proizvodi iz domaćinstava trebali biti proizvedeni pod standardiziranim i dobro kontroliranim uvjetima.
Ključne riječi
kemijski sastav; aflatoksin B1; okratoksin A; tradicionalni mesni proizvodi; domaćinstva; Bosna i Hercegovina
Hrčak ID:
185170
URI
Datum izdavanja:
18.7.2017.
njemački talijanski španjolski
Posjeta: 2.501 *