Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

SENJSKA USKOČKA OBITELJ RUBČIĆ-RUPČIĆ

ENVER LJUBOVIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 570 Kb

verzije

str. 65-75

preuzimanja: 5.832

citiraj


Sažetak

Autor u prilogu opisuje poznatu uskočku i plemićku obitelj Rubčić-Rupčić koja pripada jednoj od najstarijih hrvatskih obitelji. Ova se obitelj u pisanim dokumentima pojavljuje još u 14. stoljeću, a vodi podrijetlo iz Huma /Hercegovinae, selo Hardomilje, okolica Ljubuškog/, gdje i danas žive potomci ove obitelji. Padom Bosne i Hercegovine pod Turke u drugoj polovici 15. stoljeća neki članovi ove obitelji iz sigurnosnih razloga naseljavaju se u okolicu Imotskog (Lovreč ) te oko Klisa i Poljica. Odmah se uključuju u vojničku službu i postaju istaknuti branitelji Klisa u vrijeme najveće opsade od strane Turaka.
Nakon pada Klisa pod Turke 1537.godine i kasnije, bježeći pred Turcima dolaze u Senj, gdje se kao iskusni ratnici uključuju u uskočke postrojbe i postaju članovi stalne vojne posade. U Senju su bili istaknuta i ugledna obitelj, a najpoznatiji je bio senjski sudac Ivan Rubčić. Rubčić, čiji je kameni grb sačuvan do danas i nalazio se na portalu njegove obiteljske kuće u Senju. Iz Senja tijekom 18. stoljeća i kasnije naseljavaju Liku, Gacku, Krbavu i Podgorje (Jablanac), a iz tih krajeva naseljavaju i druga mjesta Hrvatske.
U prilogu je objavljen i najstariji obiteljski plemićki grb koji je objavljen u Korjenić-Neorićevu grbovniku iz 1595.godine i Fojničkom grbovniku s početka 17. stoljeća te kameni grb Ivana Rubčića, poznatog senjskog suca, s portala njegove obiteljske kuće u Senju.

Ključne riječi

heraldika; uskočka obitelj; Rubčić; Rupčić

Hrčak ID:

17761

URI

https://hrcak.srce.hr/17761

Datum izdavanja:

30.12.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 7.673 *