Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.19.5.2
Šaran - još neiskorišteni potencijal
Meta Sterniša
; Sveučilište u Ljubljani, Biotehnološki fakultet, Odsjek za prehrambenu znanost i tehnologiju
Jan Mraz
; South Bohemian Research Centre of Aquaculture and Biodiversity of Hydrocenoses, Institute of Aquaculture and Protection of Waters, Faculty of Fisheries and Protection of Waters, University of South Bohemia in Česke Budejovice, Česke Budejovice, Czech Repu
Sonja Smole Možina
; Sveučilište u Ljubljani, Biotehnološki fakultet, Odsjek za prehrambenu znanost i tehnologiju
Sažetak
Šaran je jedna od najkultiviranijih riba u cijelom svijetu, a njegova proizvodnja stalno raste. Slatkovodna riba važan je izvor hrane u zemljama u razvoju, no u razvijenim zemljama riba se često smatra skupom delikatesom. Ne samo da je riba izvrsna i kvalitetna hranjiva namirnica (bjelančevine, lipidi, mikronutrijenti), ona uključuje i važne bioaktivne sastojke s blagotvornim učinkom na ljudsko zdravlje, od čega posebno n-3 višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA) igraju važnu ulogu u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti. Unatoč visokom sadržaju tih vrijednih nutrijenata, slatkovodna riba često je zanemarena kao njihov izvor. Međutim, proteklih godina i slatkovodna riba polako dobiva na važnosti kao hrana n-3 PUFA izvora. Tijekom proteklih godina, šaran je ispitivan s obzirom na mogući zaštitni učinak na srce, te je dokazano da meso šarana ima važne pozitivne učinke u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i potrebno ga je priznati i promovirati kao zdravu hranu. Kako bi se mogli isporučiti proizvodi od šarana najviše moguće kvalitete, potrebno je na tom području provesti više istraživanja i inovacija radi poboljšanja cjelokupnog lanca proizvodnje od ribnjaka do tanjura.
Ključne riječi
šaran; proizvodnja u akvakulturi; hranjiva vrijednost; inovativni prehrambeni proizvodi
Hrčak ID:
187764
URI
Datum izdavanja:
5.10.2017.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 2.988 *