Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.19.6.1
Učinak različitih vrsta dima na senzorni profil hrenovki
Mateja Lušnic Polak
; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani
Ana Kuhar
; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani
Lea Demšar
; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani
Tomaž Polak
; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti senzorni profil hrenovki dimljenih s pet različitih vrsta drvenog iverja: bukvom (kontrola), brezom, trešnjom, jabukom i šljivom. Tekstualni parametri određeni su aparatom za analizu teksture Texture Analyser TA.XT Plus, a instrumentalno mjerenje boje izvršeno je na površini i u presjeku hrenovki. Boja na površini i u presjeku hrenovki značajno se promijenila ovisno o vrsti drvenog iverja. Utvrđivanje senzornog profila hrenovki pokazalo je da različite vrste dima posebno utječu na značajke mirisa i arome. Najsličnije kontrolnoj skupini (drveno iverje bukve) bile su hrenovke dimljene iverjem breze, dok je manje harmoničnim ocijenjen dim iverja šljive.
Ključne riječi
dimljenje; različite vrste dima; drveno iverje; hrenovke; senzorni profil
Hrčak ID:
191053
URI
Datum izdavanja:
12.12.2017.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 2.647 *