Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.19.6.1

Učinak različitih vrsta dima na senzorni profil hrenovki

Mateja Lušnic Polak ; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani
Ana Kuhar ; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani
Lea Demšar ; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani
Tomaž Polak ; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani


Puni tekst: engleski pdf 2.815 Kb

str. 521-525

preuzimanja: 421

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je odrediti senzorni profil hrenovki dimljenih s pet različitih vrsta drvenog iverja: bukvom (kontrola), brezom, trešnjom, jabukom i šljivom. Tekstualni parametri određeni su aparatom za analizu teksture Texture Analyser TA.XT Plus, a instrumentalno mjerenje boje izvršeno je na površini i u presjeku hrenovki. Boja na površini i u presjeku hrenovki značajno se promijenila ovisno o vrsti drvenog iverja. Utvrđivanje senzornog profila hrenovki pokazalo je da različite vrste dima posebno utječu na značajke mirisa i arome. Najsličnije kontrolnoj skupini (drveno iverje bukve) bile su hrenovke dimljene iverjem breze, dok je manje harmoničnim ocijenjen dim iverja šljive.

Ključne riječi

dimljenje, različite vrste dima, drveno iverje, hrenovke, senzorni profil

Hrčak ID:

191053

URI

https://hrcak.srce.hr/191053

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 1.150 *