Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15378/1848-9540.2017.40.04

Turizam pamćenja i tradicijska prehrana. Okusi i vještine pripremanja jela u istarskim agroturizmima

Tanja Kocković Zaborski orcid id orcid.org/0000-0003-3374-5773 ; Etnografski muzej Istre / Museo Etnografico dell'Istria, Pazin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 123 Kb

str. 127-140

preuzimanja: 869

citiraj


Sažetak

U članku se prikazuje na koji su način vlasnici agroturizama u Istri prilikom osmišljavanja turističke ponude svojih objekata iskoristili proces komodificiranja osjećaja nostalgije. Pomoću ambijenta i prehrane koji evociraju prošlost, često i nedoživljenu, obraćaju se turistima koji se žele "vratiti" u zamišljeno djetinjstvo. Fokus rada usmjeren je na fenomen okusa koji u odnosu s fenomenom pamćenja postaje zanimljiv turistički proizvod te se pokazuje na koji način fenomen okusa vlasnici agroturizama u Istri pokušavaju "prenijeti" turistima.

Ključne riječi

turizam pamćenja; agroturizam; nostalgija; tradicijska prehrana; okusi

Hrčak ID:

191238

URI

https://hrcak.srce.hr/191238

Datum izdavanja:

21.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.867 *