Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.21.1.1

Kvaliteta kokošjih jaja iz konvencionalnog i alternativnih sustava proizvodnje

Ana Marija Keri ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska
Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište u Osijeku, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.643 Kb

str. 88-95

preuzimanja: 837

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je usporediti kvalitetu jaja iz kaveznog i alternativnih sustava proizvodnje. Napravljena je komparacija kvalitete jaja iz tri sustava držanja: konvencionalnog (obogaćeni kavezi) i dva alternativna sustava proizvodnje (volijere i podni uzgoj na dubokoj stelji). U pokusu su korištene nesilice hibridne linije Isa Brown, koje su bile u 69. tjednu proizvodnje. Nesilice su hranjene komercijalnom krmnom smjesom. Nasumičnim odabirom uzorkovana su jaja za potrebe analize kvalitete i svježine (masa jaja i masa osnovnih dijelova u jajetu, indeks oblika, čvrstoća i debljina ljuske, visina bjelanjka, HJ, boja žumanjka, pH bjelanjka i pH žumanjka). Kvaliteta jaja određena je na ukupno 74 jaja od čega je 27 jaja od nesilica držanih na dubokoj stelji (DS), 25 komada od nesilica držanih u volijerama (VO) i 22 komada jaja od nesilica držanih u obogaćenim kavezima (OK). Analizom rezultata utvrđeno je da sustavi držanja kokoši nesilica ne utječu (P>0,05) na indeks oblika, masu žumanjka i visinu bjelanjka, dok statistički značajan utjecaj imaju na masu jaja, masu bjelanjka i ljuske, debljinu i čvrstoću ljuske, boju žumanjka, HJ, pH bjelanjka i pH žumanjka, udjele osnovnih dijelova u jajima (P<0,05).

Ključne riječi

obogaćeni kavezi; alternativni sustavi; nesilice; jaja; kvaliteta

Hrčak ID:

217669

URI

https://hrcak.srce.hr/217669

Datum izdavanja:

5.3.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski španjolski talijanski njemački

Posjeta: 2.936 *