Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PRAĆENJE FIZIKALNIH SVOJSTVA JABUKE „ZLATNI DELIŠES“ TIJEKOM VREMENA SKLADIŠTENJA NA RAZLIČITIM REŽIMIMA

Sandra Zavladav ; Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, Hrvatska
Lina Majhen ; Veleučilište u Karlovcu, Karlovac, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 132 Kb

str. 173-183

preuzimanja: 1.554

citiraj


Sažetak

Predmetno istraživanje provodilo se na jabukama sorte „Zlatni Delišes“ koje su bile skladištene u ULO hladnjačama. Referentni uzorak od 100 kg jabuka bio je raspoređen u četiri ULO hladnjače u kojima je bila uspostavljena kontrolirana atmosfera. Svaka hladnjača sadržavala je 20 kg jabuka. Praćeno je dozrijevanje ploda na tri temperature skladištenja 4°C, 8°C i 12°C, dok je temperatura od 20°C bila namijenjena za simulaciju uvjeta skladištenja na trgovinskim policama, relativna vlaga (RH) u hladnjačama održavana je između 75% do 80%, osim u uvjetima skladištenja na 20°C gdje se relativna vlaga održavala između 50% do 60%. Svaki drugi dan, kao uzorak, korišteno je 40 plodova, te se mjerila tvrdoća putem analizatora za teksturu voća i povrća i boja (a*, b* i L).

Ključne riječi

jabuka; kontrolirana atmosfera; rok trajanja; ULO hladnjače.

Hrčak ID:

223021

URI

https://hrcak.srce.hr/223021

Datum izdavanja:

18.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.557 *