Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.21.4.1
Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu
Ana-Marija Bartol
; Salvus d.o.o., Donja Stubica, Hrvatska
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mirna Mrkonjić Fuka
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Kako je sol sastojak većine prehrambenih proizvoda, odličan konzervans, a najvećim dijelom začin za dosoljavanje gotovo svakog jela, cilj istraživanja ovog rada bio je ustanoviti mikrobiološku ispravnost kuhinjske soli plasirane na hrvatsko tržište. Mikrobiološke analize provedene su na deset uzoraka soli različitih domaćih i stranih proizvođača, a uzorkovani su u maloprodaji. Uzorci soli su prema nacionalnim mikrobiološkim kriterijima za hranu pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupni broj plijesni. Niti jedan pretraženi uzorak morske, kamene soli, himalajske soli i cvijeta soli nije bio sukladan propisanim kriterijima.
Ključne riječi
kuhinjska sol; aerobne mezofilne bakterije; plijesni
Hrčak ID:
223851
URI
Datum izdavanja:
30.7.2019.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.651 *