Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.21.4.1

Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu

Ana-Marija Bartol ; Salvus d.o.o., Donja Stubica, Hrvatska
Nevijo Zdolec orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mirna Mrkonjić Fuka ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.046 Kb

str. 410-417

preuzimanja: 1.107

citiraj


Sažetak

Kako je sol sastojak većine prehrambenih proizvoda, odličan konzervans, a najvećim dijelom začin za dosoljavanje gotovo svakog jela, cilj istraživanja ovog rada bio je ustanoviti mikrobiološku ispravnost kuhinjske soli plasirane na hrvatsko tržište. Mikrobiološke analize provedene su na deset uzoraka soli različitih domaćih i stranih proizvođača, a uzorkovani su u maloprodaji. Uzorci soli su prema nacionalnim mikrobiološkim kriterijima za hranu pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupni broj plijesni. Niti jedan pretraženi uzorak morske, kamene soli, himalajske soli i cvijeta soli nije bio sukladan propisanim kriterijima.

Ključne riječi

kuhinjska sol; aerobne mezofilne bakterije; plijesni

Hrčak ID:

223851

URI

https://hrcak.srce.hr/223851

Datum izdavanja:

30.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 3.651 *