Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6035
Hibridne mikročestice silicijevog dioksida i lipida kao učinkovito sredstvo za poboljšanje stabilnosti i biološke raspoloživosti kurkumina
Yudi Ma
; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Qiang Wang
; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Dantong Wang
; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Juan Huang
; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Rui Sun
; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Xinyu Mao
; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Yuan Tian
; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Qiang Xia
; School of Biological Science and Medical Engineering, State Key Laboratory of Bioelectronics, Southeast University, No.2, Sipailou Street, 210096 Nanjing, PR China
Sažetak
Kurkumin je aktivni sastojak koji ima višestruku ulogu, no njegova je uporaba ograničena zbog slabe topljivosti u vodi i stabilnosti, a time i slabe biološke raspoloživosti. Stoga je svrha ovoga rada bila osmisliti kako zaobići ta ograničenja. Postupkom emulgiranja dobivena je nanoemulzija s kurkuminom, a nakon toga sušenjem u vakuumu hibridne mikročestice nanoemulzije u silicijevom dioksidu. Udjel kurkumina u nanoemulziji bio je (0,30±0,02) %, a u mikročesticama (0,67±0,02) %. FTIR i XDR analizom utvrđeno je da je kurkumin u mikročesticama inkapsuliran u poroznom amorfnom silicijevom dioksidu. Antioksidacijska aktivnost kurkumina in vitro nije se smanjila nakon inkapsulacije. Simulacijom probave in vitro utvrđeno je da je biološka raspoloživost kurkumina u nanoemulziji i mikročesticama bila veća nego u kontrolnom uzorku. Stabilnost mikročestica ostala je ista tijekom 6 tjedana skladištenja u mraku pri temperaturama od 4, 25 i 40 °C. Osim toga, pokazalo se da su pri izlaganju svjetlosti, mikročestice imale bolju kemijsku stabilnost od nanoemulzije. Pri koncentraciji nanoemulzije manjoj od 45 μg/mL preživljavanje stanica bilo je veće od 80 %. Stoga možemo zaključiti da mikročestice mogu poslužiti kao nosači kurkumina te poboljšati njegovu topljivost, stabilnost pri izlaganju svjetlosti te biološku raspoloživost.
Ključne riječi
kurkumin; hibridne mikročestice silicijevog dioksida i lipida; antioksidacijska aktivnost; biološka raspoloživost; stabilnost tijekom skladištenja
Hrčak ID:
227286
URI
Datum izdavanja:
30.9.2019.
Posjeta: 1.587 *