Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.21.6.4

Utjecaj različitih genotipa svinja na aromu, boju i sastav masnih kiselina dimljenog pršuta

Nives Marušić Radovčić orcid id orcid.org/0000-0002-4238-0254 ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivna Poljanec ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Petra Vidinski ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Katarina Novina ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Helga Medić ; Prehrambeno biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 4.472 Kb

str. 548-561

preuzimanja: 472

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj različite pasmine svinja (tropasminski križanac (landras x veliki jorkšir) x durok (LYD) i crna slavonska (CS) svinja) na boju, udio masti i sastav masnih kiselina u dimljenom pršutu te odrediti hlapive spojeve arome. Udio masti određen je metodom po Smedesu, sastav masnih kiselina određen je metodom plinske kromatografije, dok su hlapivi spojevi arome određeni mikroekstrakcijom na čvrstoj fazi (SPME) i plinsko kromatografsko-masenom spektrometrijom (GC-MS). Iako različita pasmina svinja nije pokazala statistički značajnu razliku (p>0,05) u ukupnom udjelu masti, zabilježena je statistički značajna razlika u udjelima pojedinih masnih kiselina. Identificirano je ukupno 103 hlapiva spoja arome, a pripadaju sljedećim grupama kemijskih spojeva: 19 aromatskih ugljikovodika, 17 alifatskih ugljikovodika, 17 ketona, 15 fenola, 14 aldehida, 11 alkohola, 5 kiselina, 2 terpena, 2 estera i 1 spoj sa sumporom. U uzorcima dimljenog pršuta LYD genotipa, najzastupljenije grupe spojeva bile su: aldehidi, fenoli i aromatski ugljikovodici dok su u uzorcima dimljenog pršuta CS najzastupljenije grupe spojeva bile: fenoli, aldehidi i alkoholi.

Ključne riječi

dimljeni pršut; pasmina svinja; aroma; udio masti; masne kiseline

Hrčak ID:

230119

URI

https://hrcak.srce.hr/230119

Datum izdavanja:

16.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.092 *