Stručni rad
Količine priprodnog fosfora u mesu
Maja Serdar
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb
Marijan Katalenić
; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rockefellerova 7, Zagreb
Sažetak
U ovom radu prikazani su rezultati određivanja sadržaja prirodnog fosfora prema vrsti mesa peradi. Fosfatni i polifosfatni aditivi dodaju se mesnim i drugim prehrambenim proizvodima, jer imaju funkciju emulgatora masti, vode i bjelančevina, a potiču i vezanje vode. Visoke količine fosfora utječu na zdravstvenu ispravnost samog proizvoda, priječeći resorpciju kalcija, a potiču i otpuštanje kalcija iz kostiju. Zbog toga je potrebno znati količinu prirodnog fosfora koje sirovina (meso) sadrži, da bi se dodavanjem sintetskih fosfata tijekom proizvodnje u mesnom proizvodu zadržale vrijednosti unutar dozvoljenih granica. Time će se ispuniti osnovni principi dodavanja aditiva, po kojima je uporaba aditiva u proizvodnji dozvoljena, dodana količina tehnološki opravdana a da se dodavanjem aditiva potrošač ne dovodi u zabludu u pogledu prave prirode, sastojaka ili prehrambene vrijednosti hrane.
Ključne riječi
prirodni fosfor; meso peradi; zdravstvena ispravnost
Hrčak ID:
21341
URI
Datum izdavanja:
15.9.2005.
Posjeta: 3.618 *