Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Genetski modificirani organizmi (GMO) u prehrani ljudi

Davor Alagić ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porijekla, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, BiH
Muhamed Smajlović ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porijekla, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, BiH
Faruk Čaklovica ; Zavod za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porijekla, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, BiH


Puni tekst: hrvatski pdf 379 Kb

str. 48-54

preuzimanja: 6.852

citiraj


Sažetak

Autori su u radu prezentirali pregled sadašnje globalne situacije s različitim vidovima primjene genetski modificiranih organizama (GMO). Glavni akcent je dat izvorima i razlozima za široku teoretsku debatu o uključenju GMO-a u lanac prehrane. Glavne sadašnje i buduće prednosti primjene GMO-a u ljudskoj prehrani su također prezentirane. Pored toga, opisane su i osnovne karakteristike principa i smjernica za međunarodnu trgovinu, kontrolu i procjenu rizika GMO-a, naročito hrane bazirane na GMO-ima, kao i neke najznačajnije političke refleksije globalne debate o prihvatljivosti upotrebe GMO-a u prehrani ljudi. Na kraju, pitanje sadašnje međunarodne, regionalne i bosanskohercegovačke legislative o GMO-ima je ukratko analizirano.

Ključne riječi

genetski modificirana hrana; primjena; procjena rizika; legislativa

Hrčak ID:

21343

URI

https://hrcak.srce.hr/21343

Datum izdavanja:

15.9.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 12.020 *