Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.57.04.19.6380

Sprečavanje oksidacijskog oštećenja jezgri oraha pomoću omotača od gume arabike obogaćenog γ-aminomaslačnom kiselinom

Asghar Ebrahimzadeh ; Department of Horticultural Sciences, University of Maragheh, Madar Street, 8311155181 Maragheh, Iran
Farhad Pirzad ; Department of Horticultural Science, University College of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Daneshkadeh Street, 3158777871 Karaj, Iran
Hamidreza Tahanian ; Shahrood Agricultural and Natural Resources Research and Education, Bastam Street, 3615799811 Semnan, Iran
Morteza Soleimani Aghdam ; Department of Horticultural Science, Imam Khomeini International University, Imam Khomeini Street, 3414896818 Qazvin, Iran


Puni tekst: hrvatski pdf 319 Kb

str. 554-560

preuzimanja: 176

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 319 Kb

str. 554-560

preuzimanja: 270

citiraj


Sažetak

Jezgra oraha je zbog velikog udjela nezasićenih masnih kiselina i fenolnih spojeva osjetljiva na oksidacijska oštećenja poput užeglosti i posmeđivanja, koja mogu nastati nepažljivim rukovanjem nakon berbe. U ovom je radu ispitan utjecaj omotača od gume arabike obogaćenog γ-aminomaslačnom kiselinom na sprečavanje pojave užeglosti i posmeđivanja jezgri oraha tijekom skladištenja na 20 °C. Rezultati pokazuju da je jezgra oraha u omotaču od 5 %-tne gume arabike obogaćenom s 0,1 mM γ-aminomaslačne kiseline bila manje osjetljiva na oksidacijska oštećenja, što je vidljivo iz manjih vrijednosti peroksidnog broja i akumulacije malondialdehida, te većeg stupnja bjeline. Osim toga, jezgre oraha su zbog smanjene aktivnosti lipoksigenaze i manje akumulacije H2O2 imale veći omjer nezasićenih i zasićenih masnih kiselina. Uz smanjen intenzitet oksidacijskog posmeđivanja, u tretiranim se orasima aktivnost polifenolne oksidaze smanjila, a fenilalanin-amonij-lijaze povećala, što je dovelo do povećanja koncentracije fenolnih spojeva i pojačanog uklanjanja DPPH radikala. Na temelju ovih rezultata može se zaključiti da bi se omotač od 5 % arapske gume obogaćen s 0,1 mM γ-aminomaslačne kiseline mogao komercijalno upotrijebiti za očuvanje hranjive vrijednosti jezgre oraha.

Ključne riječi

sposobnost uklanjanja DPPH radikala; γ-aminomaslačna kiselina; omotač od gume arabike; hranjiva vrijednost nakon berbe; jezgra oraha

Hrčak ID:

233427

URI

https://hrcak.srce.hr/233427

Datum izdavanja:

27.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.217 *