Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.22.1.1

Novi trendovi u pakiranju mesa – biopolimeri s inkorporiranim polifenolnim spojevima

Lidija Jakobek orcid id orcid.org/0000-0002-4846-327X ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.808 Kb

str. 75-81

preuzimanja: 517

citiraj


Sažetak

Ambalaža je je jedan od glavnih čimbenika za održavanje kvalitete namirnica. Zbog sve većih zahtjeva za sigurnost namirnica, veći su zahtjevi i za kvalitetu ambalaže te se ispituju novi ambalažni materijali. Biopolimeri su materijali prirodnog podrijetla koji se mogu upotrebljavati kao ambalažni materijal. Njihova glavna karakteristika je biorazgradivost i ekološka prihvatljivost. U biopolimere se mogu dodati i aktivne tvari koje tada čine biopolimer aktivnom ambalažom. Aktivne tvari mogu biti prirodne tvari kao što su polifenolni spojevi. Biopolimeri s dodanim polifenolnim spojevima ispituju se i za pakiranje mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog rada je dati kratak pregled biopolimera s dodanim polifenolnim spojevima koji se ispituju za pakiranje mesa i mesnih proizvoda.

Ključne riječi

škrob; kitozan; celuloza; polifenoli

Hrčak ID:

234444

URI

https://hrcak.srce.hr/234444

Datum izdavanja:

19.2.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.255 *