Stručni rad
Vitamini u animalnim namirnicama
Mario Mašić
; Veterinarska stanica Imotski
Sažetak
Vitamini su esencijalni i nužni sastojci hrane. Različitog su kemijskog sastava, a najvećim dijelom biljnog porijekla. Potpuni nedostatak nekog vitamina dovodi do karakterističnog poremećaja koji se naziva avitaminoza, ali u praksi su mnogo češća pojava djelomičnog defekta vitamina tzv. hipovitaminoze. One zavisno od stupnja vitaminskog nedostatka, dovode do manjih ili većih poremećaja važnih životnih procesa i funkcija, kao što su razmnožavanje, rast, metabolizam, funkcije pojedinih organskih sustava. Vitamini unijeti hranom ili osigurani pomoću mikroorganizama (domaće životinje) deponiraju se u iznutricama i mišićju, a domaće životinje ih izlučuju mlijekom. Otuda su i namirnice životinjskog porijekla bogat izvor vitamina. Nazočnost dovoljne količine vitamina u prehrani jedno je od načela zdrave prehrane. Prehrana i opskrba vitaminima poseban je problem u današnje vrijeme.
Ključne riječi
vitamini; animalne namirnice; prehrana
Hrčak ID:
22587
URI
Datum izdavanja:
15.2.2005.
Posjeta: 6.258 *