Stručni rad
Iskustva uvođenja dobre higijenske prakse u prehrambenoj industriji u Slovačkoj
Peter Popelka
; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Peter Turek
; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Jozef Nagy
; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Slavomír Marcinčák
; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Sažetak
Proizvođači hrane u EU moraju postupati sukladno zakonskim propisima koji, uz ostalo, zahtijevaju osiguravanje sigurnosti hrane primjenom HACCP ili higijenskog kodeksa (93/43/EEC). HACCP je postupak namijenjen sprečavanju pojave problema osiguravanjem provedbe kontrole u svakoj fazi proizvodnje mesa, a gdje postoji mogućnost pojave rizika ili kritičnih situacija. Zasada, to je vjerojatno najbolji način nadzora sigurnosti namirnica. Međutim, razvoj HACCP sustava je veoma zahtjevan s obzirom na ljudske, tehnološke, te shodno tomu, i financijske resurse. Dok za velika poduzeća to ne mora predstavljati problem, malim je proizvođačima često ekonomski nemoguće samostalno razvijanje i uvođenje funkcionalnog HACCP sustava. Stoga, za njih bi puno značila mogućnost raspolaganja gore navedenim higijenskim kodeksom. Nekada se od proizvođača hrane zahtijevao samo pozitivan pristup dobroj proizvođačkoj praksi (GMP) u proizvodnji hrane na higijenski način, i oni su se na to navikli. Kodeks za hranu bi, po svojoj prirodi, bio prikladniji za ovu vrstu pristupa od najnovije HACCP metode. U ovom općem modelu postoji primjer, ili smjernica, za razvoj kodeksa za hranu za kuhane mesne proizvode.
Ključne riječi
smjernica; dobra higijenska praksa; HACCP
Hrčak ID:
22711
URI
Datum izdavanja:
15.5.2005.
Posjeta: 6.586 *