Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/ag.81.5.3
KLIJAVOST SJEMENA I KVALITETA PRESADNICA PERŠINA (Petroselinum crispum Mill.) UZGOJENIH OD SJEMENA RAZLIČITIH PROIZVOĐAČA
Nataša Romanjek Fajdetić
; Biotehnički odjel Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Božica Japundžić Palenikić
; Biotehnički odjel Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Branimir Vujčić
; Biotehnički odjel Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Josipa Kokotović
; Biotehnički odjel Sveučilišta u Slavonskom Brodu, Slavonski Brod, Hrvatska
Brigita Popović
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Proizvodnja peršina započinje odabirom kvalitetnog sjemena. S obzirom da je peršin kultura poznata po problematičnoj klijavosti, proizvođači bi prije sjetve svakako trebali provjeriti kvalitetu sjemena. Cilj rada bio je ispitivanje klijavosti sjemena i kvalitete presadnica peršina proizvedenih od sjemena četiri različita proizvođača. Sjemenke su posijane u supstrat Potgrond P namijenjen uzgoju presadnica povrća te su mjereni sljedeći parametri; klijavost sjemena, masa presadnica te ukupna dužina nadzemnog i korijenskog dijela. Dobiveni rezultati pokazuju da postoji razlika u klijavosti i kvaliteti presadnica uzgojenih od sjemena različitih proizvođača.
Ključne riječi
peršin korijenaš i listaš; kvaliteta sjemena
Hrčak ID:
247038
URI
Datum izdavanja:
29.9.2020.
Posjeta: 1.748 *