Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.22.5.1
Učinci različitih razina fenofibrata na senzorska svojstva i profil masnih kiselina mesa prsa brojlera
Maryam Azizi-Chekosari
; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Mehrdad Bouyeh
; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Alireza Seidavi
; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Puni tekst: engleski pdf 265 Kb
str. 350-356
preuzimanja: 269
citiraj
APA 6th Edition
Azizi-Chekosari, M., Bouyeh, M. i Seidavi, A. (2020). Učinci različitih razina fenofibrata na senzorska svojstva i profil masnih kiselina mesa prsa brojlera. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22. (5.), 355-355. https://doi.org/10.31727/m.22.5.1
MLA 8th Edition
Azizi-Chekosari, Maryam, et al. "Učinci različitih razina fenofibrata na senzorska svojstva i profil masnih kiselina mesa prsa brojlera." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 22., br. 5., 2020, str. 355-355. https://doi.org/10.31727/m.22.5.1. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Azizi-Chekosari, Maryam, Mehrdad Bouyeh i Alireza Seidavi. "Učinci različitih razina fenofibrata na senzorska svojstva i profil masnih kiselina mesa prsa brojlera." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 22., br. 5. (2020): 355-355. https://doi.org/10.31727/m.22.5.1
Harvard
Azizi-Chekosari, M., Bouyeh, M., i Seidavi, A. (2020). 'Učinci različitih razina fenofibrata na senzorska svojstva i profil masnih kiselina mesa prsa brojlera', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22.(5.), str. 355-355. https://doi.org/10.31727/m.22.5.1
Vancouver
Azizi-Chekosari M, Bouyeh M, Seidavi A. Učinci različitih razina fenofibrata na senzorska svojstva i profil masnih kiselina mesa prsa brojlera. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 22.12.2024.];22.(5.):355-355. https://doi.org/10.31727/m.22.5.1
IEEE
M. Azizi-Chekosari, M. Bouyeh i A. Seidavi, "Učinci različitih razina fenofibrata na senzorska svojstva i profil masnih kiselina mesa prsa brojlera", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.22., br. 5., str. 355-355, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.5.1
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Istraživanjem smo na potpuno randomiziranom uzorku 10 jednodnevnih muških pilića komercijalnog hibrida Ross308, u tri ciklusa i četiri ponavljanja, tijekom 42 dana, procijenili učinak različitih razina fenofibrata na značajke mesa brojlera. Bazalnoj prehrani u pojedinom je ciklusu dodana jedna od tri različite razine fenofibrata (0, 50 i 100 mg/kg). Analiza učinaka provedena je uporabom programa za statističku analizu SAS, dok je usporedba srednjih vrijednost izvršena Duncanovim testom višestrukog raspona uz vjerojatnost pogreške od 5 %. Rezultati ukazuju da dodatak fenofirbrata poboljšava značajke okusa pilećih prsa, pri čemu je dodatak od 100 mg/kg fenofibrata, u usporedbi s kontrolnom skupinom (P < 0,05), značajno poboljšao okus pilećih prsa. Dodatak fenofibrata povećao je udio oleinske i linolne kiseline, a smanjio udio zasićenih masnih kiselina, poput palmitinske i stearinske kiseline, u pilećim prsima.
Ključne riječi
meso; pilić; oleinska kiselina; fibrinska kiselina
Hrčak ID:
245052
URI
https://hrcak.srce.hr/245052
Datum izdavanja:
14.10.2020.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
njemački
španjolski
engleski
Posjeta: 2.233
*