Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.22.5.1

Učinci različitih razina fenofibrata na senzorska svojstva i profil masnih kiselina mesa prsa brojlera

Maryam Azizi-Chekosari ; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Mehrdad Bouyeh ; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran
Alireza Seidavi ; Department of Animal Science, Rasht Branch, Islamic Azad University, Rasht, Iran


Puni tekst: engleski pdf 265 Kb

str. 350-356

preuzimanja: 81

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


Istraživanjem smo na potpuno randomiziranom uzorku 10 jednodnevnih muških pilića komercijalnog hibrida Ross308, u tri ciklusa i četiri ponavljanja, tijekom 42 dana, procijenili učinak različitih razina fenofibrata na značajke mesa brojlera. Bazalnoj prehrani u pojedinom je ciklusu dodana jedna od tri različite razine fenofibrata (0, 50 i 100 mg/kg). Analiza učinaka provedena je uporabom programa za statističku analizu SAS, dok je usporedba srednjih vrijednost izvršena Duncanovim testom višestrukog raspona uz vjerojatnost pogreške od 5 %. Rezultati ukazuju da dodatak fenofirbrata poboljšava značajke okusa pilećih prsa, pri čemu je dodatak od 100 mg/kg fenofibrata, u usporedbi s kontrolnom skupinom (P < 0,05), značajno poboljšao okus pilećih prsa. Dodatak fenofibrata povećao je udio oleinske i linolne kiseline, a smanjio udio zasićenih masnih kiselina, poput palmitinske i stearinske kiseline, u pilećim prsima.

Ključne riječi

meso, pilić, oleinska kiselina, fibrinska kiselina

Hrčak ID:

245052

URI

https://hrcak.srce.hr/245052

Podaci na drugim jezicima: talijanski njemački španjolski engleski

Posjeta: 625 *




Uvod

Metode

Rezultati

Rasprava


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.